AYLİN RANA AYDİN – Sanayiciler en büyük sorunlarından biri olan ara eleman sorununa çözüm bulmak için çalışmalarını sürdürüyor. Mesleki eğitimde sektör iş birliğinin önemine vurgu yapan sanayiciler, dünya sahnesinde daha çok yer almak için çarkların tüm parçalarının birlikte hareket etmesi gerektiğini dile getiriyor.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, tekstil ve hazır giyimde yaklaşık 1.2 milyon kişiye istihdam sağlandığını belirterek, “Nitelikli çalışana ulaşma noktasında sektörlerimiz güçlük çekiyor. Bu noktada nitelikli teknik elemanlar için meslek liseleri sektörümüz için büyük önem taşıyor. İstihdam açığını dolduramadığı için maalesef eksik kapasite ile çalışmak zorunda olan işletmelerimiz bulunuyor. Mesleki ve teknik eğitimin doğası gereği verilen eğitimlerde sektörle yakın iş birliği oldukça önemli” diye konuştu.
Staj ve iş imkanı
Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, “Daha hızlı ilerlememiz ve dünya sahnesinde daha çok yer almamız için çarkların tüm parçalarının birlikte hareket etmesi gerekiyor” dedi. Ara eleman sorununun çözülmesi noktasında birçok çalışmaları olduğunu dile getiren Güleç, şöyle konuştu: “Geçen yıl nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılayabilmek için İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığımız ‘Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü’ sayesinde İstanbul’da faaliyet gösteren ve bünyesinde mobilya ve iç mekan tasarım alanı bulunan mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinde öğrenimini sürdüren öğrencilere mesleki eğitim, staj ve iş imkanları sağlıyoruz.”
Uluslararası Deri Sanayicileri Konseyi (ICT) Başkanı ve Türkiye Deri Sanayicileri Derneği (TDSD) Başkanı Burak Uyguner ise Türk deri ve deri ürünleri algısını yüksek bir seviyeye çıkardıklarını ancak yetişmiş eleman bulma konusunda problemler yaşadıklarını söyledi. Uyguner, sektör olarak deri mühendisliğini desteklemek üzere gelen her talebi karşılamaya çalıştıklarını kaydetti. Sektör olarak yetişmiş eleman açığına rağmen üretim ve ihracatta büyümeyi yakaladıklarını söyleyen Uyguner, “Bu problemin çözümüyle büyüme ivmesinin de hızlanacağına inanıyoruz. Kısa vadede çözüm üretilmezse gelecek dönemde de en önemli sorunumuz insan kaynağı olacak gibi görünüyor” dedi. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca ise yetişmiş eleman bulma konusunda son yıllarda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti. İnsan kaynağının sektörün en önemli problemlerinden olduğunu söyleyen Karaca, İDMİB Akademi’nin yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK ile de projeler yürüttüklerini kaydetti.
Cazip hale gelmeli
Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, “Ekonominin ihtiyacı olan ara eleman eksiğinin kapatılması için mesleki eğitimi cazip hale getirerek gençlerin istihdama katılmasını sağlamalıyız. Gençlerimizi meslek liselerinde eğitim görmeye teşvik etmeliyiz. Meslek liselerinde okuyanları sanayiye kazandırmak için muhakkak kendi meslek dalında ilerlemesine fırsat tanımalı, burs desteği ve staj imkanı sunmalıyız” dedi.
İstanbul Halı İhracatçıları (İHİB) Başkanı Ahmet Hayri Diler de “Bu sıkıntıların giderilmesi için meslek okullarıyla sektörün iş birliği yapması gerekiyor. Kalıcı çözüm meslek okullarıyla protokol imzalayarak veya sektörel meslek okulları kurarak bulunabilir” dedi.
‘İhracat da artar’
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu ise ara eleman sorununun mesleki eğitimle önüne geçilebileceğini söyleyerek, “Bu sebeple meslek liselerini çok önemsiyoruz. Birlik olarak gerek çatı kuruluşumuz İMMİB gerekse Milli Eğitim Bakanlığımızla iletişim halinde kalarak çalışmalar yapıyoruz. İhracatımızı artırmanın yolu kalifiye ara elemanlardan geçiyor” diye konuştu.