Mert Aydın yazdı: Yine sayıya takılıyoruz

Açıkçası ortada gerçek bir çalışma da yok. Aslında ne Türkiye Futbol Federasyonu ne de Kulüpler Birliği bilimsel bir çalışma gösteriyor tezleri için. Ama işin acı tarafını bir TFF yönetim kurulu üyesinin ağzından dinliyoruz. “Futbolu futbolun içinden gelenler yönetsin” kampanyasının aktörlerinden Hamit Altıntop diyor ki, “Bir teşvik kuralı konulmuştu. O kural uygulansa sorun yoktu…”
Eee o zaman uygulansın. O kuralın çalılar arasında kaybolmasına neden olan bugün, “Yabancılarımı isterim” diyerek ağlayan kulüpler değil mi? Teşvik kuralı geri gelse ve Türk futbolculara yer veren kulüpler ihya edilse güzel olmaz mı? O zaman daha çok takım artı bilmem kaç garabetine gerek kalmadan yerli oynatmaz mı?
Yabancı çok olunca maddi olarak her şeyin daha iyi gittiğini düşünmüyorum. Yerliye fahiş para ödeyen kulüpler şimdi yabancıya fahiş para ödüyor. Kur dalgalanmaları nedeniyle neredeyse her gün zam alıyor futbolcu maaşları. Bunun için TFF ve Kulüpler Birliği ne yapıyor mesela? TFF oynatılmayacak yabancılara para ödenmesini gerektiren kural geliştiriyor.
Birçok konuda olduğu gibi bu konuda da “Türkiye futbol ailesi” günlük çıkarlara odaklanmanın ötesine geçemiyor. Sorunun yerli-yabancı sayısı değil doğru yönetim olduğunun farkında değiller. Farkında olanlar da vardır mutlaka.
TFF, yeni kuralını kısa süre içinde değiştirirse şaşırmayız hiçbirimiz. Ya da arkasında sıkı sıkıya durur ama 1-2 yıl sonra başka bir formül üretirse de. Bugün buna karşı olan kulüpler yarın saf değiştirse de şaşırmayız.
Asıl önemli olanın yabancı-yerli sayısı değil üretim olduğunu unutmayalım. Kulüplerimizin Suudi Arabistan sermayesine sahip olmadığını unutuyoruz. Kafamızı uzatmanın yolu üretimden geçiyor. Arda Güler, Türkiye’de değil Portekiz’de yetişmiş olsa ve hatta daha az yeteneğe sahip olsa inanın daha büyük paralara giderdi Real Madrid’e. Yahu Bruma yıllardır Portekizli olmanın ekmeğini yemiyor mu? Üreten kazanır. Bunu unutmamak lazım. Ürettiğinizde yabancı sayısını tartışmayacağız bile.
Hep söylediğim gibi Filenin Sultanları’nda yıllar içinde nice süper yıldız sporu bıraktı. Hiçbirini aramadık çünkü yenileri geldi. Hem de dünyanın en iyi oyuncularını barındıran ligimizden.
Yerli ve yabancı aldığı paraları hak etmeyen onlarca futbolcu var ligimizde. Eğer doğru eğitim verilirse onların yerine oynatacağımız genç futbolcular olmalı. Bu oyuncuları hala oynatamıyorsak ya eğitimi veremiyoruz ya da oynatmaya niyetimiz yok denektir. İkisi de kötü.
Küçük bir örnek verelim. Beşiktaş geçen sezon Dele Alli’yi kiraladı. Alli çok yetenekli ama futbolu kafasında çoktan bırakmış bir genç adam. Son durumuyla ilgili hiç araştırma yapılmadan (yoksa bir de yapıldı mı) paralar ödendi. Bile bile lades! Onun yerine kim olsa daha iyi performans verirdi. Ve bunu önlemenin yolu İngiltere’de sokaktan çevireceğiniz herhangi bir futbol severe sormaktı.
Kısacası federasyondakiler iyi niyetli kararlar alıyor olabilirler. Ama bu kararların bir dayanağı olduğunu söylemek ya da arkasında durabileceklerine inanmak zor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir