Meclis’te gözler Başkanlık Divanı ve komisyonlarda

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara – Genel Kurul’da Meclis Başkanlık Divanı ve ihtisas komisyonlarında partilere düşen üye sayıları belirlenecek. Çarşamba günü ise Divan ve komisyon üyelikleri için partilerin gösterdikleri adayların isimleri okunarak, Genel Kurul’un oyuna sunulacak.

AK Partili Numan Kurtulmuş’un Meclis Başkanı seçilmesinin ardından Genel Kurul ilk toplantısını 13 Haziran Salı günü yapacak. Genel Kurul, Başkanlık Divanı ve ihtisas komisyonlarının partilere göre üye dağılımını belirleyecek.

Edinilen bilgiye göre, 14 Mayıs seçimlerinin ardından ortaya çıkan yeni Meclis aritmetiğine göre komisyon başkanlıkları ve üyeliklerinde, Meclis’teki siyasi parti gruplarının ağırlığında bir değişiklik olmadı.

AK Parti’de 16 eski bakanın da milletvekili seçilmesinin ardından komisyonlara görevlendirme çalışmalarının sürdüğü belirtiliyor. AK Parti grubunun TBMM Başkanvekilliği için eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı aday göstermesi beklenirken, grup yönetiminin komisyonlarda görevlendirilecek isimlere ilişkin çalışmaları sürdürdüğü belirtildi. Teamüle göre Genel Merkez’de görevleri bulunduğu için Meclis çalışmalarında ayrıca görev verilmeyen Genel Başkan Yardımcıları’nın da bu dönem ilk kez komisyonlarda görevlendirilebileceği değerlendiriliyor.

Çarşamba belli olacak

Salı günü Başkanlık Divanı ve komisyonlarda partilerin kontenjan sayılarının netleşmesinin ardından, çarşamba günü Genel Kurul’da TBMM Başkanlık Divanı ve komisyonlarda AK Parti, CHP, Yeşil Sol Parti, MHP ve İYİ Parti gruplarına düşen üyelerin isimleri okunup oya sunulacak. İhtisas komisyonlarının Genel Kurul’daki üye seçiminin tamamlanması sonrası en yaşlı üye başkanlığında toplanarak; başkan, başkanvekili, kâtip üye ve sözcüden oluşan komisyon başkanlık divanını seçmesi ve çalışmalarına başlaması bekleniyor.

Hangi partinin kaç sandalyesi var?

14 Mayıs seçimlerinde AK Parti 268, CHP 169, Yeşil Sol Parti 61, MHP 50, İYİ Parti ise 43 milletvekili çıkardı. Seçimlerin ardından AK Parti listelerinden seçime giren DSP Genel Başkanı Önder Aksakal AK Parti’den ayrılırken, dört HÜDA PAR’lı isim Meclis çalışmalarını şimdilik AK Parti çatısı altında sürdürmeyi tercih etti. CHP listelerinden seçilen DEVA Partisi’nden 15, Saadet Partisi’den 10 ve Gelecek Partisi’nden 10 vekil ise kendi partilerinin rozetleriyle yemin etti.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir