Meclis aç-kapa yaptı

ÖNDER YILMAZ / NAMIK DURUKAN/ANKARA- CHP’nin talebi doğrultusunda TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yaptığı çağrı ile olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu’nda, Cumhur İttifakı, muhalefetin KDV ve ÖTV oranlarının yükselmesi ve temel ihtiyaç üzerindeki fiyat artışı nedeniyle oluşan sorunlara çözüm bulmayı amaçlayan genel görüşme önerisine geçit vermedi. Genel görüşme talebi, yapılan öngörüşmenin ardından AK Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.

TBMM Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplanan Genel Kurul’da, ilk olarak birleşimin açılabilmesi için gerekli 200 milletvekilinin salonda bulunup bulunmadığına yönelik elektronik yoklama yapıldı. CHP, Yeşil Sol ve İYİ Parti başta olmak üzere muhalefet partilerinin milletvekilleri yoklamaya girerken, AK Parti ve MHP milletvekilleri ise bu sırada kuliste bekledi. Adan’ın yeterli sayının bulunduğunu açıklaması muhalefetçe alkışlanırken, Genel Kurul’un açılması üzerine AK Parti ve MHP’li vekiller de salona giriş yaptılar. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, görüşmelere katılan tek lider oldu.

YRP’den kabul oyu

AK Parti listelerinden milletvekili seçilerek Meclis’e giren Genel Başkanlığı’nı Fatih Erbakan’ın yaptığı Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) muhalefetle birlikte hareket ederek yoklamaya katıldıkları gözlendi. YRP, Meclis’in tatile girmeyerek çalışmalarına devam etmesi yönündeki muhalefetin önergelerine de “kabul” oyu kullandı. Ön görüşmelere geçilmesinin ardından ilk sözü alan Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, “Vatandaşın tenceresinde et değil dert kaynadığının farkında mısınız? Bugünler daha fragman, yeni zamlar boca edilecek” diye konuştu. MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Faruk Aksu ise, “Depremlerin yol açtığı felaketin ekonomik etkilerinin devletimizin kudreti ve milletimizin desteğiyle hızla ortadan kaldırılması için olağanüstü bir gayret gösterilmektedir” dedi. Memur ve emekli maaş artışlarına yönelik düzenlemeleri anımsatan Aksu, “MHP olarak arzumuz, emekli aylıklarında yapılacak artışın gerçekleştirilmesi, tüm vatandaşlarımızın hayat pahalılığı karşısında korunması ve gelirlerinin onları enflasyona ezdirmeyecek seviyede tutulmasıdır” diye konuştu.

‘Seçim bölgesindeyiz’

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, “Biz yoksulu bir kenara iten anlayışı kökünden reddediyoruz” dedi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler de Özel’in eleştirilerine yanıt verirken, “Türkiye, OECD ülkeleri içinde vergi yükü en düşük ülkelerden birisi. AK Parti olarak vergi yükünü ve kompozisyonunu önümüzdeki dönemde mali disiplinden asla taviz vermeden, milletimizin menfaati ve ekonomik hedeflerimiz doğrultusunda belirleyeceğiz” dedi. Genel seçimin ertesi günü AK Parti’de yerel seçim çalışmalarının başladığını kaydeden Güler, “Biz tatilde değiliz, seçim bölgesindeyiz. Arkadaşlarımız şu anda seçim bölgelerinde aziz milletimizi dinliyorlar. Ekim ayıyla beraber aziz milletimizin her türlü beklentisini karşılayacak kanuni düzenlemeyi hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı. Görüşmelerin ardından yapılan oylamada, CHP’nin KDV ve ÖTV oranlarının yükselmesi ve fiyat artışlarına ilişkin genel görüşme önerisi AK Parti ve MHP’lilerin oylarıyla reddedildi. TBMM’nin tatile girmeyerek, çalışmalarını sürdürmesi yolundaki önergeler de 234 kabul oyuna karşılık 257 oyla reddedildi. Oylamada YRP de muhalefetle birlikte hareket etti. Adan oylamaların ardından birleşimi 1 Ekim 2023’te toplanmak üzere kapattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir