Masadaki tek isim Kılıçdaroğlu

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara – Millet İttifakı liderleri dün ortak Cumhurbaşkanı adayı gündemiyle Saadet Partisi Genel Merkezi’nde toplandı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ev sahipliğinde bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in buluşması yaklaşık 5,5 saat sürdü. 

İlk kez ortak adayın isim bazında gündeme geldiği toplantının ardından liderlerin imzasıyla yapılan ortak açıklamada, “Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak 28. Dönem TBMM ve 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz. Genel başkanların partilerinin yetkili kurullarını bilgilendirmeleri sonrası nihai açıklamayı 6 Mart 2023 tarihinde kamuoyu ile paylaşmak  üzere Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde tekrar bir araya geleceğiz” denildi.

Dört liderden destek

Milliyet’in masa kaynaklarından edindiği bilgiye göre, toplantıda ortak aday olarak sadece Kılıçdaroğlu’nun ismi gündeme geldi. Karamollaoğlu, Babacan, Uysal ve Davutoğlu, CHP liderinin adaylığına destek verdi. Ancak Akşener, adaylık konusu açılınca, “kazanacak aday” vurgusunu yineledi. Kaybetme ihtimali yüzde bir olması halinin dahi çok iyi analiz edilmesi gerektiğini dile getirdi. Akşener CHP liderinin adaylığına ilişkin olumlu ya da olumsuz bir ifade kullanmadı, ama Kılıçdaroğlu dışında isimlerin de konuşabileceğini ifade etti. Buna karşın alternatif bir isim telaffuz etmeyen Akşener, konuyu partisinin yetkili kurullarına götüreceğini söyledi. Akşener liderler buluşmasının ardından da, partisinin genişletilmiş Başkanlık Divanı’nı olağanüstü topladı. Akşener 81 il başkanını da Ankara’ya çağırdı. 

Kurmaylarla toplantı

Toplantının ardından CHP Genel Merkezi’ne geçen Kılıçdaroğlu, bazı MYK üyeleri ile bir araya geldi. “Herkes pazartesi gününü beklesin” diyen CHP liderinin, “Bu akşam rahat uyuyalım, mutlu olalım mı?” diye soran kurmaylarına “Pazartesi daha mutlu olacağız inşallah” yanıtını verdiği öğrenildi. Toplantının ardından CHP’li milletvekillerinin, “Yolun ve yolumuz açık olsun. Milletimize hayırlı olsun” paylaşımları yapması dikkat çekti. Kılıçdaroğlu’nun hafta sonu da MYK’yı toplaması bekleniyor.

 Sosyal medyada manidar mesajlar

Ortak açıklamada aday ismi belirtilmemesine karşın kulislerde Kılıçdaroğlu’nun adı üzerinde mutabakata varıldığı konuşulmaya başlanırken, İYİ Parti kanadından bazı isimlerin manidar sosyal medya paylaşımları dikkat çekti.

İYİ Parti Mali İşler Başkanı Ümit Dikbayır sosyal medya hesabından “Millet 5’ten büyüktür…” mesajını paylaştı. Ancak bir süre sonra paylaşımını sildi. Dikbayır’ın Akşener’in arzusu üzerine mesajını sildiği iddia edildi. Denizli Milletvekili Yasin Öztürk ise paylaşımında, Akşener’in son grup konuşmasına atıf yaparak, “Apoletlerini sök dedik sana…” ifadelerini kullandı.
Bu gelişmeler, İYİ Parti kanadında “kazanacak aday” vurgusuyla dillendirilen Kılıçdaroğlu’nun adaylığına yönelik itirazların sürdüğü yorumlarına neden oldu.

Ancak İYİ Parti kanadının aksine diğer liderlerden gelen paylaşımlar, masada uzlaşma sağlandığı mesajı içerdi.
Ortak açıklamada “mutabakat” ifadesi yer almayıp ortak anlayış ifadesi kullanılırken, SP lideri paylaşımında, “Ortak bir anlayışla mutabakata vardığımız değerli genel başkanların her birine teşekkür ediyorum” dedi. DEVA lideri de paylaşımında “Ülkemiz için hayırlı olsun” ifadesini kullandı.

Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu konuklarını kapıda karşıladı. Kılıçdaroğlu’nun gülümsediği dikkati çekerken,  İYİ Parti lideri Akşener’in gergin olduğu gözlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir