İstanbul Taksiciler Odası, ‘Martı TAG’ ve ‘Martı Motosiklet’ araç paylaşım uygulamasıyla yasa dışı taşımacılık yapıldığını iddia ederek ihtiyati tedbir kararı verilmesi talebiyle dava açmıştı. Dava dilekçesinde uygulama ile İstanbul şehir içi ulaşımında tek yetkili kurum olan İBB’den izin belgesi alınmadan, özel araç sürücüleri ile yolcuların belirli bir ücret karşılığı bir araya gelerek taşıma işinin gerçekleştirildiği anlatılmış, sisteme dahil olmak için aranan şartlar arasında, taksi ruhsatnamesi şartı olmadığı belirtilerek uygulamanın korsan faaliyeti desteklediği ifade edilmişti. Aynı zamanda haksız rekabetin durdurulması için uygulamaya erişim engeli verilmesi talep edilmişti. İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi, ‘Martı TAG’ ve ‘Martı Motosiklet’ uygulamasına erişimin engellenmesine karar vererek, bir hafta itiraz süresi tanıdı. Kararda, “Uygulamalara ulaşılmasına devam edilmesi halinde taksi işletenler açısından ciddi bir zarar doğacağının, davacı tarafından yaklaşık olarak ispatının sağlandığı anlaşıldığından, tedbir talebinin kabulüna karar verilmiştir” denildi.
“TÜRK ADALETİNE DE GÜVENİYORUZ”
Mahkemenin erişim engeli kararına yönelik açıklamalarda bulunan Martı Kurucusu ve CEO’su Oğuz Alper Öktem, “Dün New York Borsası’ndaydık. Orada biz Türk bayraklarıyla karşıladılar. Ülkemiz adına gururlandık. Bugün de Çağlayan Adliyesi’ndeydik. Maalesef taksi baronlarının ve Eyüp Aksu’nun Martı ve TAG hakkında açtığı bir dava var. Bu davada bir ara erişim engeli kararı var. Bu karara itiraz edeceğiz. Hakkımızın da farkındayız. Türk adaletine de güveniyoruz. İnşallah istediğimiz gibi olacak. TAG yüzde 100 yasaldır. Karayolları Trafik Kanunu 87’inci maddesinde Hatır taşımacılığının çok net tanımı var ve biz bugüne kadar TAG’tan ne bir kuruş ücret aldık, ne bir kuruş komisyon aldık. Almıyoruz ama maalesef biz İstanbul için çalışırken biz İstanbul’daki trafik problemini çözmek için çalışırken bize düşmanlık eden bir takım güç odakları ve lobiler var. Bu taksi baronlarının ve Eyüp Aksu’nun artık İstanbul’a yaptığı yetti” dedi.
“MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ”
Karara itiraz edeceklerini söyleyen Öktem şunları ekledi: “Bu zihniyet sadece TAG’a karşı da değil, bu zihniyet gençliğe, teknolojiye ve doğaya da karşı. Resmen İstanbulluya eziyet ediliyor. Videoları görmüşsünüzdür; resmen bu baronların talimatıyla günde 12 saat, haftada 7 gün direksiyon sallayan taksi emekçileri Skuter kullananların üzerine araçlarını sürüyorlar. Twitter’dan da paylaştık. Biz de bir sürü, kendi call centerımıza (çağrı merkezimize) gelmiş, ses kaydı var. Bırakın videolar, görüntüler var. Bu artık bir ahlaksızlıktır, kepazeliktir. İstanbul’un bu durumu içler acısı. Haberler var; pislik içindeki taksilere binip dayak yiyerek inenler mi istersiniz, darp edilenler mi istersiniz? Taksi bulamadığı için annesinin babasının ölümüne, hastane yetişemeyenler mi istersiniz? Üniversite sınavını kaçıran çocuklar mı istersiniz? Yağmurda saatlerce beklemiş yaşlı teyzeler mi istersiniz. Bizim Türkiye’de 7,5 milyon kullanıcımız var. TAG’a kayıtlı sürücü sayısı taksici sayısından iki kat fazla. İstanbullunun desteğinin bizim arkamızda olduğu çok net. Bir İPSOS anketi var. Lütfen yayınlayın. Bu ankete göre İstanbul’da yaşayanların yüzde 85’i taksi problemi var diyor. Ve yine aynı ankete göre bu insanların yüzde 81’i taksi sorununu çözecek kişiye oy verme isteğim var diyor. Bu noktada İstanbul’un bize desteği çok açık. Martı kurumsal bir şirket, TAG yüzde 100 yasal bir hizmet. Biz daha dün New York’ta Türk bayraklarıyla karşılandık. Dünya ligindeyiz. Ülkemizi Şampiyonlar Ligi’nde dünya liginde temsil ediyoruz ve burada bunu yaşamaktan maalesef çok büyük üzüntü duyuyoruz. Ama hukuki süreç uzun bir süreç, mücadelemize devam edeceğiz. TAG gibi bir hizmeti İstanbullunun beğendiği değil, bayıldığı bir hizmeti de üç beş taksi baronuna ve Eyüp Aksu’ya da yedirmeyiz.”
Martı Kurucusu ve CEO’su Oğuz Alper Öktem dün New York’ta yatırımcılarla görüştüklerini ifade ederek Martı’nın New York borsasına doğrudan açılan ilk Türk şirketi olacağını söyledi.