Mali sektör yılın yükselen yıldızı

Mali sektör 2024 yılının yükselen yıldızı olarak öne çıkıyor. Yılbaşından bu yana sigorta ve banka hisseleri yüksek performanslarıyla öne çıktı. BIST Sigorta Endeksi yüzde 87,91, BIST Banka Endeksi yüzde 72,86 yükseldi

Bu yılın yükselen yıldızı olarak öne çıkan mali sektör, yılbaşından bu yana sigorta ve banka hisseleriyle dikkat çekici bir performans sergiledi.

Sigorta sektöründe yer alan hisseler ortalama yüzde 87,91 yükselirken, banka sektörüne dahil hisselerde artış yüzde 72,86 seviyesinde oldu. Gerçekleşen güçlü performans, yatırımcılar nezdinde mali sektörün gözde hisseler haline gelmesini sağladı.

BIST Sigorta Endeksi mali sektör içerisindeki en yüksek performansı sergiledi. Banka hisselerinin performansını gösteren BIST Banka Endeksi ise yüzde 72,86 oranında yükseliş göstererek yatırımcıların ilgisini çeken bir diğer hisse grubu oldu. Mali istikrar ve büyüme potansiyeli bankacılık hisselerini motive eden en önemli dayanak.

Öne çıkan 9 şirket

Borsa şirketlerinin ilk çeyrek verileri açıklandı. Açıklanan veriler içerisinde dokuz şirketin net kâr ve net satış büyümesi yüzde 20’nin üzerinde gerçekleşti.

1- Akbank: Net kârı yüzde 23,09 büyüdü. Hisse, yıllık yüzde 397,44 kazandırdı.

2- Astor Enerji: Net kârı yüzde 364,66, satışları yüzde 78,43 büyüdü. Hisse, yıllık yüzde 119,16 kazandırdı.

3- Ereğli Demir Çelik: Net kârı yüzde 6.101,82, satışları yüzde 89,34 büyüdü. Hisse, yıllık yüzde 61,48 kazandırdı.

4- Garanti Bankası: Net kârı yüzde 41,83 büyüdü. Hisse, yıllık yüzde 339,73 kazandırdı.

5- Şekerbank: Net kârı yüzde 29,18 büyüdü. Hisse, yıllık yüzde 142,9 kazandırdı.

6- Türk Hava Yolları: Net kârı yüzde 56,88, satışları yüzde 79,43 büyüdü. Hisse, yıllık yüzde 139,65 kazandırdı.

7- TSKB: Net kârı yüzde 37,51 büyüdü. Hisse, yıllık yüzde 200 kazandırdı.

8- Türkiye Sigorta: Net karı yüzde 556,69, satışları yüzde 397,81 büyüdü. Hisse, yıllık yüzde 665,62 kazandırdı.

9- Vakıflar Bankası: Net kârı yüzde 167,02 büyüdü. Hisse, yıllık yüzde 165,94 kazandırdı.

Borsa şirketlerinin bilanço tarihleri

Borsa İstanbul’da işlem gören bazı şirket ve bankaların 2024 yılı 1. çeyrek finansal sonuçlarının açıklanacağı tarihler belli oldu. Yatırımcıların merakla beklediği bu sonuçlar, şirketlerin performansını değerlendirmek açısından büyük önem taşıyor.

24 Mayıs 2024 tarihinde Anadolu Grubu Holding sonuçlarını açıklayacak. Ardından 27 Mayıs 2024’te Çimsa ve Turkcell bilanço açıklayacak. 27-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında ise Kordsa sonuçlarını paylaşacak. 28 Mayıs 2024’te EnerjiSA ve Teknosa, 29 Mayıs 2024’te ise MLP Sağlık ve Ülker Bisküvi ve Brisa bilanço açıklayacak şirketler olacak.

Öte yandan Doğuş Otomotiv, Akçansa, Alarko Holding ve Türk Telekom, Sabancı Holding, Akenerji, İndeks Bilgisayar ve DO&CO 31 Mayıs 2024 ve sonrasındaki tarihlerde ilk çeyrek finansal sonuçlarını paylaşacak diğer şirketler arasında yer alıyor.

TCMB faizi pas geçti, döviz kredisi büyümesine önlem aldı

TCMB, mayıs ayı Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısında faizi yüzde 50’de sabit tuttu. Karar sonrasında açıklanan makro ihtiyati çerçeve ve likidite adımları ile önemli adımlar beraberinde geldi. Faiz kararının etkileri ve likidite düzenlemeleri, ekonomik dengeyi korumak adına dikkatle izlenecek. Karar öncesinde 22 Mayıs’ta yüzde 47,16’ya kadar gerileyen TLREF oranı faiz kararı sonrasında yüzde 51’e ve 24 Mayıs’ta yüzde 52,99’a yükseldi.

Faizin yüzde 47’ye kadar gerilemesi TL’nin cazibesini azaltarak dezenflasyon sürecini zorlaştırabilirdi. Merkez Bankası’nın son dönemde döviz rezervi biriktirme ve piyasayı düzenleme stratejileri, TL likiditesinin artmasına ve faiz oranlarının düşmesine yol açtı. Bu durum, TL’nin değer kaybetmesi ve enflasyonla mücadelede zorluklara yol açabilirdi. TCMB aldığı önlemlerle bu konuda piyasaya güçlü bir mesaj verdi.

TCMB, TL ve kur korumalı mevduat hesaplarına uyguladığı zorunlu karşılık oranları artırdı. Yabancı para kredilere de aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirdi.

Fed’den faiz beklentileri

Goldman, Fed’den ilk faiz indirimi için beklentilerini temmuz ayından eylül ayına öteledi. Bu kararla birlikte, Goldman Sachs, faiz indirimi beklentilerini erteleyen global bankalar ve aracı kurumlar arasına katıldı. Ancak JPMorgan Chase ve Citigroup, hala Temmuz’da faiz indirimi yapılacağını öngören az sayıdaki banka ve aracı kurum arasında yer alıyor.

Ons altın 2600 dolar olur mu?

UBS, altın fiyatlarına ilişkin tahminini 2024 yılı sonuna kadar ons başına 2.500 dolardan 2.600 dolara yükseltti. Bu revizyon, Fed’den faiz indirimi beklentilerinin artması, ABD ekonomik verilerinin zayıflaması ve merkez bankalarının artan altın talebi gibi faktörlere dayanıyor. Ayrıca, yaklaşan ABD seçimleri, Orta Doğu ve Ukrayna’daki çatışmalar ve ABD-Çin ticaret gerilimleri gibi jeopolitik belirsizliklerin altını desteklemesi bekleniyor.

Piyasalar için veri takvimi

Gelecek hafta piyasaların gözü, yurt içinde yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH verilerinde, yurt dışında ise ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından yakından takip edilen çekirdek PCE rakamlarında olacak.

Yurt içinde ayrıca güven endeksleri, kapasite kullanım oranı, dış ticaret ve hizmet üretici fiyatları gibi önemli veriler öne çıkacak. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özeti, Finansal İstikrar Raporu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) aylık raporu ve Hazine ve Maliye Bakanlığı İç Borçlanma Stratejisi raporu da takip edilecek.

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir