6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki deprem ve sonrasında süren artçı sarsıntılar bölgede normal hayata geçilmesini zorlaştırıyor.
Malatya’da bugün saat 12,04’te merkez üssü Yeşilyurt olan 5,6 büyüklüğündeki bir depremle tekrar sallardı.
Malatya’da şehir merkezinde perakende kayısı ticareti yapan işletmeler depremde büyük zarar gördü.
Malatya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işletmeler düşük kapasitelerle de olsa üretime başladı.
Organize sanayi bölgesindeki kuru kayısı üreticileri üretime başladı
“Dünya kayısı başkenti” ünvanlı Malatya’da deprem sonrasında organize sanayi bölgesindeki kuru kayısı üreticileri düşük kapasitelerle de olsa kısmen faaliyete başladı.
Perakendeciler geçici çarşılar kurulmasını istiyor
Malatya’da da Kahramanmaraş’ta dile getirildiği gibi zarar gören perakende ticaretin ayağa kalkması için de geçici çarşılar kurulması talep ediliyor.
“Normal hayata dönebilmesi için ticari ve ekonomik açıdan iyileştirmeler yapmaya başladık”
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, depremin yaraları sarılmaya çalışılırken bir taraftan da şehrin normal hayata dönebilmesi için ticari ve ekonomik açıdan iyileştirmeler yapmaya başladıklarını söyledi.
“Kayısı ticaretinin özel bir yeri var”
Bu çabalarda kayısı ticaretinin özel bir yeri bulunduğunu dile getiren Özcan, şu bilgileri verdi:
Malatya, dünyada kuru kayısının başkenti ve dünyanın dört bir yanına yıllık ortalama 100 bin ton kuru kayısı ihracatı yapıyoruz. Yıllık ortalama 500 milyon dolara yakın ihracat geliri sağlıyoruz. Bölge ekonomisini ciddi anlamda ilgilendiren, daha ötesi Türkiye ekonomisi için çok önemli bir ürün.
“İnsan kaynağı açısından sıkıntı var”
“Organize sanayi bölgelerimiz çok ciddi anlamda bu depremden etkilenmedi ama özellikle insan kaynağı açısından sıkıntı var. Üretim alanlarında iş arkadaşlarımızın barınma problemleri başladı. Gıda ihtiyaçları, günlük ihtiyaçları bir taraftan temin edilirken biz de yeniden iş hayatına dönebilmeleri için yaşam alanlarını oluşturmaya çalışıyoruz.
Çarklar yeniden dönmeye başladı”
Kuru kayısı ihracatında birkaç gündür artık işletmelerin faaliyete başladığını bildiren Özcan, şu değerlendirmede bulundu:
Normal kapasitemizin yüzde 30’uyla çalışmaya devam ediyoruz. Yurt dışından talepte bulunan firmalardan istemiş olduğumuz süreler dolmaya başladı. Onlara deprem olduğunu ve önemli bir sıkıntı yaşadığımızı ifade ediyoruz ama bu süre artık doluyor ve biz yavaş yavaş hem şehrin ekonomisi hem bölge ekonomisi hem de ülke ekonomisinin yaralarını sarıp yeniden normal hayata dönüşün bütün emarelerini yerine getirmeye başladık ve çalışıyoruz. Bu sadece organize sanayi bölgesi için geçerli. Bu alanlardaki hasar tespitlerimizde sona gelindi. Organize sanayi bölgelerindeki işletmelerimizde ve fabrikalarımızda çok önemli bir hasar görünmüyor. Kısmen hafif hasarlı, kısmen hasarsız fabrikalarımız var. Bunun yanında ağır hasarlı bölgeler de var. Şu anda Malatya’da organize sanayi bölgelerimizde çarklar yeniden dönmeye başladı.
“Kayısı bahçelerinde sorun yok”
Malatya’nın kayısı hasat döneminde kente gelen 40 bin işçiyi misafir ettiğine dikkati çeken Özcan, bu nedenle kayısının sadece Malatya ile sınırlı bir ekonomik aktör olmaktan çıktığını vurguladı.
Özcan, deprem sonrasında kentin ciddi bir göç verdiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
Kısa süre sonra burada düzen kurmaya başladığımızdan itibaren gerek ticari gerekse sosyal hayat dengelenmeye başlayacak, verdiğimiz göçü geri alacağız. Kimse Malatya’dan vazgeçmez. Malatya, Anadolu’nun çok kıymetli bir şehridir. Bu şehir başlı başına Anadolu’nun yükselen değeri. Kısa sürede şehirdeki yaşam alanlarının iyileştirildiğini ve ticaret hayatında çarkların dönmeye başladığını ortaya koyarsak Malatya’ya dönüş sağlayacaktır. Dolayısıyla kayısı, verdiğimiz göçü geri alabilmenin en önemli aktörü. Mart ayının ortalarında artık yeni mahsulün şekilleneceği bir dönem başlayacak. İnşallah temmuz ayında sizleri burada misafir ettiğimizde bahçelerde kayısıları silkelerken yeniden haber yaparız.