Depremin yıktığı Malatya’da artçı sarsıntılar sürerken, kar ve soğuk da yaraları sarmayı güçleştiriyor. Kentte ulaşılabilen enkazlardan dün çok sayıda yaralı kurtarıldı ama hala ekiplerin çalışmaya başlamadığı enkazlar da var. Çöşnük Mahallesi’nde
Alpaslan ve Alper apartmanları da çalışma başlatılmayan yapılar. Ailesi apartmanda yaşayan Muhammed Karadağ, ilk gün polislerin enkaz başına geldiğini ancak enkazda çalışma başlatılmadığını ve içeride yaralılar olabileceğini söyledi.
Öte yandan yaklaşık 140 binanın yıkıldığı Malatya’da otellerin de yıkılması, tabloyu ağırlaştırdı. Malatya Büyükşehir Belediyespor Voleybol takımının konakladığı Kırçuval Otel ile, Avşar Otel ve Özlem Otel’in enkazında çalışmalar sürüyor.
Malatya’nın köylerinde de depremzedelerin yardım bekleyişine ilişkin çok sayıda mesaj var. Sanatçı Cem Adrian, Doğanşehir’e bağlı Güzel Köy ile Reşadiye Köyü’nde köylülerin yiyecek ve ısınma problemi yaşadığını duyururken, diğer köylerde de özellikle enerji sıkıntısı nedeniyle sorunlar yaşandığı belirtiliyor.
Sağlıkçılar enkaz altında
Yeşilyurt ilçesinde bulunan, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin karşısındaki Trend Garden Rezidans ise en ağı tablonun yaşandığı adreslerden biri. Binanın enkazının altında çoğunlukla, Malatya Şehir Hastanesi’nde çalışan sağlıkçılar var.
Deprem olduğunda binanın içerisinde yaklaşık 60 kişinin olduğu tahmin ediliyor. Yapılan arama kurtarma çalışmalarında maalesef 25 kişinin cenazesine ulaşılırken, 6 kişi de binadan yaralı halde kurtarıldı. Dünkü çalışmalarda da Malatya’ya geçici süre çalışmaya gelen 56 yaşındaki şantiye şefi Tevfik Bulut’un cansız bedenine ulaşıldı. Bulut’un enkaz başında bekleyen ailesi kötü haberle gözyaşlarına boğuldu. Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’nda görevli Cumhuriyet Savcısı Serkan Oğuzhan ise enkazdan yaralı olarak kurtarıldı.
23 yıllık bina
41 daireden oluşan rezidansın yıkılması ise tartışma konusu oldu. Yeni yapılan bir bina olduğu için depreme dayanıklı olması beklenen binanın, en az 20 yıllık bir yapı olduğu ve eski hali makyajlanarak rezidansa çevrildiği öğrenildi. Çevredeki esnaf, binanın yaklaşık 20 yıllık olduğunu belirtirken, dairelerin Malatya’ya çalışmaya gelenler için 1+1’e çevrildiği öğrenildi. Enkaz başınayken bulduğumuz Trend Garden Rezidans’ın sahibi Engin Aslan, Milliyet’in sorularına verdiği yanıtta, binanın 2000 yılında yapıldığını ve kendilerinin de üç yıl önce sahibi ile anlaşma yaparak rezidans olarak işletmeye başladıklarını anlattı.
SMA hastası bebekleriyle otomobilde mahsur kaldılar
Depremler sonrası Malatya’da yaşayan Esra ve Volkan Aktürk çifti, SMA hastası oğulları Alparslan’la bir süre araç içinde yaşam mücadelesi verdi. Baba Aktürk, Alparslan bebeğin solunum cihazı, aspirasyon cihazı, nabız ve oksijen seviyesini ölçen cihazları, otomobilinin aküsüne bağladı. Aracını sürekli çalışır vaziyette tutmak zorunda olan Aktürk, yakıt bulamayınca yardım bekledi. Bir derneğin aracı olmasıyla aile Ordu’ya doğru yola çıktı.
Bir gün sonra taşınacaktı
Malatya Eğitim ve Araştırma hastanesine psikolog olarak atanan Ayşenur Gülşen (25), geçici olarak kaldığı Trend Garden Rezidans’ta depreme yakalandı. Kira fiyatının artması nedeniyle başka ev kiralayan Gülşen, taşınma hazırlığı yaparken enkaz altında kaldı. Anne Fatma Gülşen, “Aylık 3 bin 800 TL veriyordu. Sonrasında altı ayı dolmadan 5 bin 300 TL istemişler. Depremin olduğu gece, son gecesiydi” dedi.
Kardeşim de enkazda
Kardeşi Ünal Aslan ile birlikte rezidansı işlettiklerini söyleyen Aslan, kardeşinin de enkaz altında kaldığını söyledi. Aslan, çalışmalar esnasında kolon ve kirişlerde güçlendirme dışında herhangi bir işlemin yapılmadığını söyledi. Aslan, “Bina 2000 yılında yapıldı. Eskiden 3+1 olarak kullanılıyordu. Hatta binanın yükünü hafiflettik. Benim de canım içerde” diye konuştu.
Rezidansın enkazında Şükran Görgülü (9), Eren Görgülü (6), Abdülhamit Görgülü (4) ve teyzeleri Pakize Uzun da var. Engelli olan Eren Görgülü’nün tedavisi için Malatya’ya gelen aile, acı haberle yıkıldı. Bir an olsun enkazdan ayrılmayan baba, evlatlarından ve teyzelerinden haber bekliyor.
Yaralılar askeri uçakla İstanbul’a getirildi
Malatya’da depremde yaralanan vatandaşlar askeri kargo uçağıyla tedavi için İstanbula getirildi. Malatya’dan İstanbul’a hareket eden Türk Hava Kuvvetleri kargo uçağı, saat 08.00 sıralarında Atatürk Havalimanı’na indi. Uçak inmeden dakikalar önce hazırlanan sağlık ekipleri, yaralıları sedyelerle ambulanslara taşıdı. Uçakta bulunan 30 yaralı ambulanslarla İstanbul genelinde hastanelere sevk edildi.
Madenciler Malatya’dan hayat kurtarmaya başladı
Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu kentlerden Malatya’ya geç saatlerde Amasya’dan uçakla giden 57 madenci arama-kurtarma çalışmalarına başlayıp bir vatandaşı enkazın içinden saatler sonra yaralı olarak kurtardı. Yeşilyurt ilçesindeki Çavuşoğlu Mahallesi’nde bulunan enkaza giren madenciler saatlerdir kurtarılmayı bekleyen Erdal Şahin’e ulaştı. “Erdal bey, elini bana doğru uzatabilir misin?” diye seslenen madenciye aralanan boşluktan elini uzatan 47 yaşındaki Şahin, daha sonra yaralı halde sedyeyle çıkartılarak acil sağlık ekiplerine teslim edildi.
Bebeğini kaybeden anne duygulandırdı
Elazığlı vatandaşlar da depremin ilk anından itibaren komşu şehir Malatya başta olmak üzere deprem bölgesine yardım seferberliği başlattı. Vatandaşların deprem bölgesine gönderilmek üzere getirdikleri yardım malzemelerinin içinden herkesi duygulandıran bir not çıktı. Evladını kaybeden annenin yazığı notta, “Ben bebeğimi yeni kaybettim. Ona giydirmek nasip olmadı. İhtiyacı olanlar giydirsin bize de dua etsin” ifadeleri yer aldı. Notu gören görevliler ise duygu dolu anlar yaşadı.
4 katlı otel 10’dan fazla kişiye mezar oldu
Malatya’da kent merkezinde bulunan 4 katlı otel onlarca vatandaşa mezar oldu. Son olarak sabah bir vatandaşın daha enkaz altından sağ olarak çıkarıldığı otelin enkazında arama kurtarma çalışmaları sürüyor.
Yeni Boztepe Caddesindeki Özlem Otel’de enkaz altında kalan Fırat Uyan (22) ise, yaklaşık 19.5 saat sonra yaralı olarak kurtarıldı.
Çavuşoğlu Mahallesi’nde 5 katlı bir apartmanın enkazı altında kalan 3 yaşındaki Miran Tekeş ile 26 yaşındaki Abdullah Uraz Sivas itfaiye ekipleri tarafından yapılan çalışmalar neticesinde Suluova Belediyesi itfaiye ekipleri Malatya’nın Doğanşehir ilçesi Erkenek mahallesinde çöken bir binada mahsur kalan Erdem adlı çocuğu kurtarmayı başardı.
Malatyaya giden İHH İnsani Yardım Vakfı ekipleri de, Turgut Temelli Caddesi’nde çöken binada 6 yaşındaki Hakan adlı çocuk ile babası ve ağabeyini, 30 saati aşkın sürenin ardından enkazdan çıkardı.
Giresun AKUT ekibi de Malatya’nın Doğanşehir’de 2 saatlik çalışma sonucu 43 yaşındaki Celal D. Ve 45 yaşındaki Bülent Z.’yi enkazdan sağ olarak kurtardı.
Sultansuyu Barajı suyu tahliye ediliyor
Malatya’da Sultansuyu Barajı gövde aksında deprem nedeniyle çatlaklar oluşması sonrası baraj suyu kontrollü olarak tahliye ediliyor. Malatya Valiliğinden yapılan açıklamada, “Sultansuyu Barajı, tedbiren kademeli olarak boşaltılacak. Barajın mansap kısmında bulunan vatandaşlarımız tedbirli olsunlar. Diğer barajlarımız için herhangi bir sorun söz konusu değildir” denildi.
‘Depremde Malatya diye bir şehir kalmadı’
Evleri enkaza dönen bazı Malatyalı vatandaşlara Samsun’daki oteller kapılarını açtı. Yaşanan acı durumu anlatan Malatyalı vatandaşlar, durumun çok kötü olduğunu ve Malatya diye bir şehir kalmadığını söyledi.