Madrid’de imzalanan mutabakata sadığız

Bakanlıktaki görüşme sonrası yapılan ortak basın toplantısında konuşan Fidan, şunları söyledi: 

İKİLİ İLİŞKİLER: 2007 yılından bu yana stratejik ortak olarak tanımladığımız ikili ilişkilerimiz her alanda derinleşerek gelişmekte. Birleşik Krallık ihracatta dördüncü sırada yer alan önemli bir ticaret ortağımızdır. Geçtiğimiz yıl itibariyle 20 milyar dolar ticaret hacmi hedefimize de yaklaşmış bulunmaktayız. 

TERÖRİZMLE MÜCADELE: Mevkidaşımla bu alandaki stratejik iş birliğimizi somut projeler üzerinden ilerletmek konusunda mutabık kaldık. Birleşik Krallık’ı terörizmle mücadelemize müttefikimiz olarak değerlendiriyor, ortak hareket etmek istiyoruz. Görüşmelerimizde Sayın Bakan’a bu konudaki görüşlerimizi aktardım, beklentilerimizde ayrıca yineledim. 

LİBYA’YA TAZİYE: Dost ve kardeş Libya halkına taziyelerimizi yinelemek istiyorum. Libya’ya ilk yardımlarımızı ilettik. Sahadaki uzmanlarımız 6 Libyalı kardeşimizi enkaz altından kurtardılar. Fas’ta yaşanan depremde de hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa dileklerimizi yinelemek istiyorum. 

KALKINMA YOLU PROJESİ: Pandemi, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş, yeni ticaret yollarının aranmasının önünü açtı. Şu anda özellikle yine G20’de Cumhurbaşkanımızın katıldığı görüşmelerde gündeme gelen ve desteğimizin teyit edildiği başka bir koridor projesi Irak üzerinden, Basra Körfezi’nden gelip, Irak üzerinden geçecek olan Kalkınma Yolu Projesi. Türkiye, şu anda bununla meşgul. Özellikle Irak, BAE, Türkiye, Katar bu konuda yoğun görüşmeler içerisinde. 

İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİ: Türkiye, 2022’deki Madrid Zirvesi’nde ve 2023’teki zirvede imzaladığı, mutabık kaldığı anlaşmalara sadıktır. Taraflardan beklenen yükümlülükler belli. Bu konu çerçevesinde süreç ilerliyor. 

‘Endişeleri konuştuk’ 

Basın toplantısında konuşan İngiliz Bakan Cleverly ise, “İsveç’in son derece yüksek kapasiteli savunması olduğunu düşünüyoruz. NATO’ya katkı süreceğini düşünüyoruz. Türkiye’nin endişelerini detaylı biçimde konuşma fırsatımız oldu. Sorunların ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmaya çalışıyoruz” dedi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir