Madene ‘rehabilitasyon’ fonu

Mithat Yurdakul / İZMİR – Bergama’daki bir altın madeninde bir grup gazeteciye açıklamalarda bulunan Kalaycı, şu bilgileri verdi: “Yeni maden yasasını hazırladık, çalışma bitti. STK’ların tam görüşleri alındı ve yasaya zerk edildi. Bu maden yasasında rehabilitasyon sorunu çok daha etkili ve verimli şekilde düzenledik. Yeni maden yasasında yeni bir fon oluşturuyoruz. Bu fonda toplanan paralarla maden sahalarının tekrar doğal haline geri döndürülmesi ve düzenlenmesi işi gerçekleşecek. Rehabilitasyon, şirket inisiyatifinden çıkıyor. Bütün şirketler, faaliyetlerini devam ettirirken bu fona para ödeyecek. Taslak çalışmaya göre şirketler; vergi, maaş, devlet hakkı ve ruhsat bedeli dışında bir de rehabilitasyon bedeli ödeyecek. Sonrasında Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, sahada işler bittikten sonra ihalesini yapıp ve ilgili fondan para aktarıp sahayı eski haline getirecek.”

‘Makul ceza’

Yeni kanun taslağında cezalarla ilgili de önemli düzenlemeler yapıldığına dikkat çeken Bakan Yardımcısı Kalaycı, “Örneğin, işletmenin izin süresi bitmiş. Tekrar izin alıncaya kadar faaliyetlerine bir süre daha devam etmiş. Bu yüzden ciddi miktarda para cezası ödemek zorunda. Elbette izinsiz çalışmasına müsaade etmeyiz ama bir de işin doğası var. Bu cezaları, makul rakamlara çektik” bilgisini verdi.

Kurtarma için yarışma

2. Maden Kurtarma Yarışması, İzmir’in Bergama ilçesinde gerçekleşti. Şeref Kalaycı, madencilik faaliyetlerinin artmasına paralel olarak arama-kurtarma faaliyetlerinin de arttığını vurguladı. Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Ali Emiroğlu da son yıllarda iş sağlığı ve güvenliği bilincin artırılması yönünde önemli tedbirler alındığını, böylece Maden Kurtarma Yarışması fikri oluştuğunu söyledi.

BOR KARBÜR İHRACAT DEĞERİNİ FIRLATACAK

Şeref Kalaycı, bor için de şunları söyledi:

“Bor madeninin tonu, cevher olarak 200 dolar. Borik asidin tonu 800 dolar. Önümüzdeki ocak ayında boru, borik aside ve daha sonra da bor karbüre dönüştürüyoruz. Bor karbür fabrikamız 4 ay sonra açılıyor. Bor karbürün tonu 40 bin dolar. Türkiye’de bu bor karbürü zırha dönüştürebilecek fabrikalar var. Zırha dönüştürdüğünüzde tonu 100 bin dolara çıkıyor. Karbür, füzelerin ucundaki aparatlara dönüştürüldüğünde de tonu 4 milyon dolar oluyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir