ÖNDER YILMAZ/ANKARA- TBMM Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu’nun raporu, 42 madencinin yaşamını yitirdiği faciada iki kez dinamit patlatımı yapıldığını ve patlatmaya ilişkin hafıza kartı verilerinin bulunamadığını ortaya koydu.
Raporda, facianın gerçekleştiği andan itibaren kazanın havalandırma sistemindeki yetersizliklerden kaynaklandığına ilişkin tartışmalara açıklık getirilerek, “Havalandırma planı, sensör gaz ölçüm sonuçları, hava hızı ölçüm sonuçları dikkate alındığında havalandırmanın gazlı bir kömür ocağının etkin ve yeterli olarak havalandırması için yetersiz olduğu değerlendirilmektedir” denildi.
İKİ OLASILIK MERCEK ALTINDA
Raporda Zonguldak havzasında son yıllarda doğrudan üretim alanlarına yönelik yapılan sistematik bir metan drenajı çalışması bulunmadığı kaydedildi.
Ocaklarda kontrollü dinamit patlatma uygulamalarına dikkat çekilen raporda, Amasra’daki olayda kontrol ve denetim süreçlerinin işletilmediği belirtildi. İki dinamit patlatmasına ilişkin en kesin delilin barutçunun patlatma öncesi ölçüm yaptığı taşınabilir gaz ölçer cihazının hafıza kartındaki veriler olduğuna işaret edilen raporda, “Barutçulara Ventis MX4 gaz ölçer cihazı verildiği ve bu cihazların katalog bilgilerinden LCD ekran üzerinden olay kayıtlarını takip ettiği ve kayıtlarını dahili hafızasına kayıt ettiği bilinmektedir. Ancak, cihazın kayıt ettiği verilere ulaşılamamıştır” denildi.
Raporda, kazanın oluşum mekanizması ile ilgili iki olasılık mercek altına alındı. Birinci olasılık, “-320 Kalın Damarda Metan Patlaması ve Takiben Toz Patlaması/Patlamaları” başlığı altında incelendi. Bu olasılık için “-320 kalın damarda meydana gelen grizu patlamasının etkilerinin ocakta yatay ve dikey yönde dağılarak, -300 I. Rekup ve -350 tavan damarda kömür tozu patlamalarına neden olduğu anlaşılmaktadır” değerlendirilmesi yapıldı.
“-300 I. Rekupta Metan Patlaması” başlıklı ikinci olasılık için de grizu patlaması ateşleyicisinin elektrik kaynaklı olmadığı bilgisi paylaşıldı.