Efnan Atmaca – 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Bursa Nilüfer Belediyesi’nin mevcut CHP’li başkanı Turgay Erdem aday gösterilmedi ve yerine aday olan Şadi Özdemir başkanlığı devraldı. Özdemir’in başkan olmasının ardından Nilüfer Kent Tiyatrosu’nun Genel Sanat Yönetmeni Murat Daltaban, Özdemir ile fikir ayrılıkları nedeniyle görevinden ayrılmak zorunda kaldığını duyurdu. Üç yıldır bu görevi yürüten, Afife ile Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nden ödüller kazanan ve pek çok başarıya imza atan Daltaban’ın yaşadıkları sanat dünyasında tepkilere ve ‘liyakat’ kavramının sorgulanmasına neden oldu. Konu ile ilgili Milliyet’e bir açıklama yapan Özdemir, “Nilüfer Kent Tiyatrosu’nun bugün geldiği noktada Türkiye’ye mal olmuş sanatçılarımızın, yönetmenlerimizin çok büyük emeği var. Nilüfer Kent Tiyatrosu Sanat Yönetmenimiz Murat Daltaban da bu isimlerden birisi. Bize katkıları için hem Sayın Daltaban’a hem de eşi Özlem Daltaban’a teşekkür ediyoruz. Nilüfer Belediyesi’nin yeni dönemindeki temel hedeflerinden birisi daha sade bir yönetim anlayışı oluşturabilmek. Sadece Nilüfer Kent Tiyatrosu’nda değil, Nilüfer Belediyesi’nde de birçok alanda sadeleşmeye gittik. Birçok müdürlüğü ve başkan yardımcılıklarını birleştirerek yeni bir yapılanma sürecine gittik. Daha aktif daha katılımcı bir yönetim anlayışı için böyle bir yapılanmayı kendimize hedef koyduk. Tiyatromuzda da benzer bir uygulama içindeyiz. Tiyatromuz daha sade bir yapılanmayla Nilüferliler ve Bursalı sanatseverlere hizmet etmeye devam edecek. Murat Daltaban da bu yapı içinde rejisör olarak yer almayı sürdürecek” dedi.
Başkanın açıklaması üzerine görüşüne başvurduğumuz Daltaban “’Sadeleşme’ adı altında tiyatro, ilçe içine dönük, izole ve çekişmelere açık bir yapıya taşınmak istenmekte. Tiyatronun profesyonellerine teslim etmek yerine liyakatten uzak, başarıları şüpheli, yerel olmasında ısrar edilen kadroların eline teslim edilmesi, NKT’nin tiyatromuzda etkin bir aktör olmasını engelleyecek maalesef. Sanat Yönetmenliği, ‘mahallemizin tiyatrocusu’nun yapacağı bir pozisyon değil. Birikim ve bilgi gerektiren bir pozisyon ve şu anda NKT’nin yaşadığı tam da bu. Elbette ilçenin kendi kadrolarını oluşturması iyi fikirdir ama tiyatro dışa dönük bir yapıdır. İzole ettiğiniz sürece her türlü fikre, sanata ve yeni olana ulaşmak zorlaşacak ve kapalı olacaktır” ifadelerini kullandı.
Nilüfer Kent Tiyatrosu yapımı “1984” adlı oyun geçen yıl 25. Afife Tiyatro Ödülleri’nde Yılın En Başarılı Oyunu, Murat Daltaban da Yılın En Başarılı Yönetmeni seçildi. NKT, törene tüm ekip olarak katıldı.
‘Bu tiyatronun en parlak dönemine imza attık’
Daltaban açıklamasında NKT’de Yapım Yönetmeni olarak görev alan Özlem Daltaban’dan ‘eşi’ olarak bahsedilmesini kınadığını belirtti ve “Benim Sanat Yönetmenliğime ve Özlem Daltaban’ın Yapım Yönetmenliğine gelince; görevimizi üç sene boyunca layıkıyla yaptık. NKT’yi ekip ruhuyla ulusal çapta en parlak başarılara taşıdık. Bu tiyatronun yaşayabileceği en parlak döneme imza attık. NKT’nin başarısını sürdürmesi ve uluslararası çapta başarılara ulaşabilmesi için hazırlıklar yaptık. NKT’yi ayakları yere basan, hem ulusalda hem de uluslararasında üretimlerini sahneleyen, güçlü bir tiyatro olmasının ardından kendi sanatçılarına teslim etmeyi ve mutlu bir ayrılığı hayal etmiştik. Bu aşamada, bize ifade edilen ‘farklı kadrolarla çalışacağız, siz yolunuza bakın’ açıklamasının idari sürecin başlamasını beklerken uzun süren derin bir sessizliğin ardından, öncelikle tiyatro müdürlüğüne yeni müdür ataması yapıldı. Belediyenin tiyatroya yeni müdür ataması -vekaleten demeliyim çünkü tiyatro yönetmeliğinde yazan seçim yapılmadı ve tiyatronun kendi müdürünü seçmesine izin verilmedi- sürecin nasıl ilerleyeceğini aşağı yukarı gösteriyor. Maalesef ektiğimiz tohumlar daha yeşerirken ayaklar altına alındı. Her gittiğimiz yerde söyledik; çerçeve sizin olabilir, resim bize ait. Bu memlekette başarı hiçbir zaman cezasız kalmaz.”