Kuyumculara ekran önerisi

Mithat Yurdakul / ANKARA – Altın fiyatlarındaki dalgalanmalara dikkat çeken Ticaret Bakanlığı, fiyatlardaki anlık değişimlere karşı, kuyumculara fiyat ekranı konulmasını önerdi. Ticaret Bakanlığı, kuyumcular için meslek kılavuzu hazırladı. Türkiye’de kuyumculuk yapan esnaf sayısının 14 bin 854 olduğu belirtilen kılavuzda, kuyumcuların yüzde 89.2’sinin erkek olduğu, en fazla kuyumcu bulunan bölge olan Marmara’yı; Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Ege ve İç Anadolu bölgelerinin izlediği, en az kuyumcunun ise Doğu Anadolu ve Karadeniz’de bulunduğu kaydedildi.

Kuyumcuların yüzde 35.66’sının lise, yüzde 23.82’sinin ilkokul, yüzde 17.48’inin ortaokul, yüzde 10.41’inin üniversite mezunu olduğu belirtilen kılavuzda, altın fiyatlarında yaşanan dalgalanmaların mesleği olumsuz etkilediği belirtilerek, kayıt dışılığın yarattığı riskler ve küresel krize bağlı olarak ons fiyatının yüksek seyretmesinin de pazarı daralttığı vurgulandı.

‘Akla ilk gelen olun’

Kuyumculara önerilerde de bulunulan kılavuzda, altın fiyatlarının anlık olarak değişebildiğine dikkat çekilerek, “İşletmenizde, müşterilerin de rahatça görebileceği fiyat ekranlarının (gram, çeyrek, yarım, 22 ayar, vs.) olması faydalı olacaktır” denildi. Altın satışında güvenin, olmazsa olmaz bir nitelik olduğu vurgulanan kılavuzda, “Müşterinin, ürünü aldıktan sonra herhangi bir şüphesi olmamalıdır. Bu süreç sadık müşteriler kazanılması açısından da önemlidir” ifadeleri kullanıldı. Kuyumculara yönelik diğer bazı tavsiyeler şöyle oldu:

“Müşterilerde devamlılığı sağlamak işletmeniz açısından önemlidir. Sadık müşteriler hizmetten memnun olan müşterilerdir. Bu bağlamda, müşterinin aklına ilk gelen kuyumcu olmak önemlidir. Müşterilerle iletişime geçerken, insan ilişkilerinde başarılı, kişisel hijyenine önem veren, iletişimi ve insan ilişkileri güçlü personel seçimi işletmenin başarısına doğrudan etki edecektir. Vitrin kuyumculuğu alanında genel işletme temizliğinin yanı sıra kuyumların sergilendiği bölümlerin temizliğine özellikle dikkat edilmelidir. Müşteriler göze hitap eden ürünleri satın alırken rahatsız olmamalıdırlar. Maddi ve manevi değeri yüksek olan ürünleri almak isteyen müşteriler işletmelerde uzun süreler geçirebilirler. Bu süre zarfında müşterilere ikramlar sunulmasında (su, soda, çay, kahve, vs.) yarar vardır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir