Kuran’a saldırının tehlikesini gördüler

ANKARA Milliyet – Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Dışişleri Bakanlığı’nda yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Fidan, toplantıda Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke ve İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile Kuran-ı Kerim’e karşı düzenlenen saldırılara ilişkin gerçekleştirdiği telefon görüşmesi hakkında da bilgi verdi. Bakan Fidan, şunları söyledi: “Danimarka ve İsveç’le yaptığımız telefon görüşmeleri talebi her iki ülkeden geldi. Burada şunu görüyoruz, bu telefon görüşmelerinin arkasından her iki ülke de hükümet düzeyinde yazılı açıklama yaptılar. Onlara baktığımız zaman farklı farklı açıklamalar ama ortak noktaları da var. Bu sorunun ortaya çıkardığı potansiyel zararları ve tehditleri görmeye başladıklarını anlıyoruz. Mesela İsveç Başbakanı’nın açıklamasında ‘İkinci Dünya Savaşı sonrası en büyük güvenlik problemini yaşıyoruz’ ifadesi var, bu önemli. Biz bu soru işaretlerini yaptığımız görüşmelerde sürekli gündeme getirdik. Bu eylemler ilk olarak sizlere zarar veriyor. Neden bunu engellemek için tavır sergilemiyorsunuz. Biz gerekli çalışmaları yapmaya devam edeceğiz.”

Fidan konu hakkında Birleşmiş Milletler’in organlarında hem İslam İşbirliği Teşkilatı platformunda ciddi bir farkındalık oluştuğunu belirtti.

‘Laçin yolu Azerbaycan’ın’

“Güçlü Türkiye güçlü Azerbaycan’dır, güçlü Azerbaycan güçlü Türkiye’dir” diyen Bakan Fidan, “Laçin yolu Azerbaycan toprağıdır. Azerbaycan hangi tedbiri gerekli görüyorsa alır. Almak da en büyük egemenlik haklarından biri” dedi.

Azerbaycan-Ermenistan arasındaki ilişkinin yakından takip edildiğini belirten Fidan, “Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin dondurulmasının sebebi Ermenistan’ın Azerbaycan’ın topraklarını işgal etmesiydi. Çok şükür artık işgal sona erdi. İşgal fiilen sona ermiş olmakla beraber sonlandırılması gereken konular var. Bunların başında ateşkes ve sınır anlaşması var. Türkiye olarak bizim pozisyonumuz Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki anlaşmalar sağlandıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilişkileri normalleştirme anlamında iradesi bulunmakta. Türkiye’nin de ilişkilerini normalleştirerek ekonomik ve istikrar kalkınma sürecini bir an önce başlatmayı istiyoruz” dedi.

Erdoğan, Bayramov’u kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov’u kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı gerçekleşen kabul yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da hazır bulundu.

Ermenistan ile normalleşmede ‘Zengezur Koridoru’ vurgusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov’u kabul etti. Yaklaşık 1 saat süren görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Başdanışman Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da hazır bulundu. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bayramov’a, Türkiye-Azerbaycan ticaret hacmini hedeflenen 15 milyar dolara çıkarmaya yönelik çabaların devam etmesi gerektiğini belirtti. Enerji ve ulaştırmada birlikte hareket etmenin ve tam iş birliği içinde bulunmanın iki ülkenin menfaatine olduğunu kaydeden Erdoğan, Trans-Hazar ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’nun önemine işaret ederek bu yolları daha verimli kullanmak gerektiğini vurguladı. Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerine dair normalleşme sürecinin de ele alındığı kabulde, Erdoğan, Zengezur Koridoru’nun ivedilikle açılması ve kapsamlı barış anlaşmasının bir an önce hayata geçmesinin normalleşme süreci için önemli olduğuna dikkati çekti.

İslamofobiyle mücadele için BM’den özel raportör atanması talep edildi

ANKARA Milliyet – İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 18. Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi, İsveç ve Danimarka’da Kuran-ı Kerim’e yönelik tekrarlanan saldırıları görüşmek üzere dün çevrimiçi olarak toplandı.

Toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Konsey üyelerine hitapta bulundu. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre konsey tarafından kabul edilen kararla, Sekretarya bünyesindeki İslamofobi Gözlemevi’nin kapasitesi geliştirilecek. Üye ülkelere, ikili ilişkilerini de dikkate alarak, Kur’an yakma eylemlerinin gerçekleştiği ülkelerle siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkileri bağlamında uygun gördükleri yollarla yaşanan olaylara karşı tepkilerini göstermeleri ve Büyükelçilerini istişareler için geri çekmeyi değerlendirmeleri çağrısı yapılırken, Kuveyt’in bedelini de karşılamak suretiyle İsveç’te yerel dile tercüme edilmiş 100 bin Kuran-ı Kerim nüshası dağıtma projesi memnuniyetle karşılandı. İİT’nin mevcut kaynakları kullanılarak Genel Sekreterlik tarafından bir İslamofobi Özel Temsilcisinin atanması, BM’den de İslamofobiyle mücadele için özel raportör atanması istendi. Türkiye’nin, üyesi olduğu AGİT, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ve Avrupa Konseyi Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu vb. kuruluşlarda bu konuda varolan müktesebatı İİT üyeleriyle paylaşmak, bu müktesebatın ilerletilmesi ve İslam karşıtı nefret suçlarının işlendiği ülkelerce uygulanmasının takibi için elinden geleni yapacağı ifade edildi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir