Kritik eşik aşıldı endişeler arttı

ANKARA Milliyet  – Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin neden olduğu can kaybı ve büyük yıkımın ağırlığı, felaketin üçüncü gününde daha fazla hissedildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yönetiminde Ankara’dan koordine edilen çalışmalarda, enkaz altında kalanlar için kritik olan 72 saat eşiği dikkate alınarak arama kurtarma ile yaralıların tahliyesi çalışmalarına hız verildi. Bölgeye ulaşan ve sayısı 103 bine ulaşan arama kurtarma ordusu, zorlu kış şartlarında enkazdan can kurtarmak için zamanla yarıştı.

İki büyük depremin ardından artçı depremler dün de sürdü. Deprem bölgesinde acı ve çaresizlik hissi içindekilerin telaşını da daha da artıran artçı depremlerin sayası dün 790’ı aştı. Ulaşılan her enkazla birlikte bir yandan mucizevi kurtuluşlar bölgede umutların sürmesini sağlarken, diğer yandan can kayıpları da yükseldi. Dün akşam saatleri itibarıyla can kaybı 9 bin 57, yaralı sayısı da 52 bin 979 olarak açıklandı. 6 bin 444 binanın da yıkıldığı tespit edildi.  

5 bin 309 yabancı

10 ilde depremzedelerin barınması için 70 binin üzerinde aile yaşam tipi çadır kuruldu. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma personelinin sayısı 103 bin 800’e ulaştı. Ekipler; AFAD, asker, jandarma, polis, UMKE, bakanlıklar, belediyelerin uzman personelinin yanı sıra STK ve gönüllülerden oluştu. Yabancı ülkelerden gelen 5 bin 309 uzman da bölgedeki kurtarma çalışmalarına katıldı.

Kriz yönetiminin uygulandığı afet bölgelerine 31 vali, 70’in üzerinde kaymakam ile 68 il müdürü görevlendirildi. Dışişleri Bakanlığı da dış yardımların koordinasyonu için AFAD Kriz Merkezi’nde dört büyükelçi ile Adana, Hatay ve Gaziantep’te de birer büyükelçi görevlendirdi.

30 savcı daha

Adalet Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, Bakan Bekir Bozdağ’ın talimatıyla, başka illerde görev yapan 30 savcı daha deprem nedeniyle Kahramanmaraş’ta görevlendirildi. Kahramanmaraş’ta ilave görevlendirilen savcı sayısı 53’e çıktı. HSK, daha önce Kahramanmaraş’a 23, Adıyaman’a 22 ve Hatay’a 21 ilave savcı görevlendirmişti.

Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya ve Elâzığ’a bağlı adliyelerde mahkeme stajına devam eden stajyer avukatlar, 6 Şubat’tan itibaren 15 gün süreyle idari izinli sayılacak ve bu süre stajdan kabul edilecek. Bu illerin nüfusuna kayıtlı bulunan ya da yakınları bu illerde ikamet eden başka şehirlerdeki stajyer avukatlar da talepleri halinde yine staj kabul edilecek 15 gün boyunca idari izinli olacak.

İlaç kolaylığı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da depremlerin etkilediği bölgelerde ikameti olanların, raporlu ilaçları ve tıbbi malzemelerini bir defaya mahsus reçetesiz temin edebileceğini duyurdu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir