Köprünün altından adeta pislik akıyor

 

Mert İnan / İSTANBUL – Türkiye’nin hava kirliliği konusunda en tartışmalı noktalarından Dilovası, bu kez de ilçenin içinden geçen Dilderesi’ndeki kirlilik yüküyle gündemde. Sanayinin kalbi sayılan Kocaeli’ne bağlı Dilovası’nda kuralları hiçe sayan bazı sanayi tesislerinin, Dilderesi’ne gelişigüzel atıklarını deşarj ederek çevre kirliliğine yol açtıkları öne sürülüyor.

Geçtiğimiz günlerde Dilderesi’nde incelemelerde bulunan çevreciler, tarihi Mimar Sinan Köprüsü’nün olduğu alandaki vehameti gözler önüne serdiler. Marmara Yaşasın Kervanı adıyla gerçekleştirilen inceleme gezisine öncülük eden isimlerden Kuzey Ormanları Savunması üyesi Levent Büyükbozkırlı, “Dilovası sürekli hava kirliliği ile gündeme gelen bir ilçe. Ancak kentin içinden geçen Dilderesi’ne yönelik bazı sanayi tesislerinin hoyratlığı devam ediyor. Atıkların su yatağına olumsuz etkisi Mimar Sinan Köprüsü’nün olduğu kısımda net görülüyor. Geçtiğimiz yıl müsilaj felaketi nedeniyle Dilderesi’ndeki kirlilik yükü gündeme gelmiş birtakım önlemler alınmıştı ancak bazı işletmelerin kuralları hiçe saydığı çok net görülüyor. Köprünün altındaki deşarj borusundan siyah, kokulu atık su boca edilirken, kirlilik Marmara Denizi’ne ulaşıyor. Bölgedeki artıma tesislerinin aktif olup olmadığı konusunda da net bilgi alamıyoruz. Ancak gözle görülür kirlilik ve koku, durumu anlatmaya yetiyor” dedi.

Boru toprağa gizlendi

Dilovası Ekos-Der Başkanı İsmail Sami de, Ballıkaya’dan doğan kaynağın Dilovası’nda siyaha büründüğüne dikkati çekerek, “OSB’lerden Dilderesi’ne zaman zaman kimyasal kirlilik bırakıldığnı koku ve renkten anlayabiliyoruz. Geçen yıl müsilaj felekatinden sonra açık olarak kanal boyunca ilerleyen boru hattı sonrasında toprak altına alındı. Ancak borunun çıkış noktasından çıkan su temiz akmıyor. Daha önce ilgili kurumlardan yetkilier su numuneleri almıştı. Ancak sonuçları öğrenemiyoruz. Dilderesi’ndeki sorunu görmek isteyenler Mimar Sinan Köprüsü’nün altına gelip baksınlar ne demek istediğimiz daha net anlaşılır” diye konuştu.

‘Marmara’da kirliliğin %70’i karasal kaynaklı’

Dilderesi ve Güney Marmara’daki derelerden yansıyan son görüntülerden sonra konuştuğumuz DSİ eski yöneticisi Dursun Yıldız ise evsel atıksuların sadece yüzde 5’inin biyolojik artıma ile arıtıldığını belirterek, şu tespitleri sıraladı: “Marmara’ya boşalan evsel ve kentsel atık suların yüzde 44’ü fiziksel arıtmaya tabi tutularak denize boşalıyor. Havzadaki 8 ilde yer alan 61 OSB’nin 45’inin atıkları doğrudan veya dolaylı olarak yeterince artılmadan Marmara Denizi’ne boşaltılıyor. Marmara Denizi’ne giren kirliliğin yüzde 70’i karasal kaynaklı. İstanbul’da nüfusun ancak yüzde 63’ü atık suyunu sadece fiziksel arıtmadan geçirerek Marmara’ya bırakıyor. Marmara Denizi’ne ulaşan üç ana nehir ise Susurluk, Gönen ve Biga nehirleridir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir