Konsere ‘objektif’ bakalım

Melisa Vardal – Kalamış Yaz Festivali’nde Objektif grubunun 29 Ağustos’taki konseri aniden kesilen ses ve ışıklarla yarıda kaldı. Hayranlarının büyük tepkisini çeken bu olay Kadıköy Belediyesi ile grup arasında gerilime neden oldu. Olay sonrası sosyal medyada büyüyen atışma, sorunun kaynağı hakkında farklı iddiaların ortaya çıkmasına yol açtı. Sahnede neler yaşandığını Objektif grubunun solisti Vecdi Yücalan ve Kadıköy Belediyesi’nden yetkililer anlattı. Yücalan “Acaba bizim şarkılarımız dışarıdan duyan biri için rahatsız edici mi geldi de belediye yetkilileri sesimizi kesti?” diye sitem ederken yetkililer sesi kesmediklerini yalnızca desibelin düşürülmesini talep ettiklerini söylüyor.

‘Kısılmıyor sesimiz, Kadıköy’deyiz’

Vecdi Yücalan: “Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği yaz festivaline katıldık. Soundcheck için orada bulunduk, saat yaklaşık 19.30 gibi. Fakat sürekli ses olduğu gerekçesiyle belediyeden yetkililer geldi. Tabii ki festival ortamında ses olacak; yıllardır bu festival burada yapılıyor. Ayar yapmadan nasıl sahneye çıkacağız? Hem de insanlar geliyor, festivale katılıyorlar. Her şeyden önce onlara saygımız var. Tam saatinde ve 70 desibel ile sahneye çıktık, ancak belediye sesimizi daha da kısmak istedi. Şarkılarımızı duyulmaz hâle getirdiler. Ben ‘Dağlarda’ şarkısını söylüyordum, ses kısılınca şarkının sözlerini değiştirerek ‘Kısılmıyor sesimiz, Kadıköy’deyiz’ demeye başladım. Daha sonra ‘Gözünü aç’ şarkısını söylerken sahne bir anda karardı, gitar ve davul sustu. Bunun üzerine çok sinirlendim ve seyircinin yanına inerek şarkılarımı söylemeye devam ettim. Konseri böyle sonlandırdık. Daha sonra belediyeden yetkililer gelip özür dilediler. Ben de grupla değil, tek başıma sahneye çıkıp ‘Künye’ adlı şarkımı seyircimle birlikte söyledim. Bence bu kasıtlı yapıldı. Çevreden gelen şikâyetler üzerine de olsa, burada sürekli konserler düzenleniyor. Biz 36 yıldır dünyada ve Türkiye’de olan biteni, ekolojik, sosyolojik ve politik dengeleri şarkılarımıza yansıtıyoruz. Uygarlıkların çelişkilerini, halkın yoksulluğunu, çevre kirliliğini, orman yangınlarını anlatan parçalarımız var. Bize ‘Hard Rock grubu’ diyorlar ama biz kendimizi ‘Halk Rock grubu’ olarak tanımlıyoruz. Çünkü yıllardır bu halkın, bu toprakların, insanların sesini yansıtıyoruz. Şimdi soruyoruz: Acaba bizim şarkılarımız dışarıdan duyan biri için rahatsız edici mi geldi de belediye yetkilileri sesimizi kesti?”

“Yasal sınırları korumak istedik”

Kadıköy Belediyesi, Milliyet’e yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Objektif konserinin olduğu akşam çağrı merkezimizi yoğun bir şekilde arayan vatandaşlarımızdan ses seviyesinin çok yüksek olduğu ve uzun süren sound checklerinden şikâyetler aldık. Yasal sınır olan 95 desibel seviyesini aşan bu durum, özellikle hafta içi çalışan ve erken uyanan komşularımız için büyük bir rahatsızlık kaynağı oldu. Bu nedenle, ses seviyesini yasal sınır olan 95 desibel ile sınırlandırmak istedik. Grubun menajeriyle görüşerek hassasiyetimizi belirttik. Ancak ses sistemini kontrol eden tonmaister bizim talebimizi dikkate almadı. Daha sonra talebimizi yenileyince aniden sesi ve ışıkları keserek olayı daha da büyüttü. Grubun solisti Vecdi Bey’e, haksız yere suçlandığımızı ve sesin bizim tarafımızdan kesilmediğini belirttik. Kendisinden daha sakin davranmasını ve seyirciyi kışkırtmamasını istedik. Ne yazık ki söylemleriyle durumu daha da gerginleştirdi. Sosyal medyada konuşulanların aksine bizim amacımız grubu susturmak değil, sadece yasal sınırları korumak ve çevre sakinlerinin huzurunu sağlamaktı. Grupla herhangi bir sorunumuz yok, olamaz da. Ancak, sözleşmede belirtilen kurallara uyulmaması nedeniyle böyle bir durumla karşılaştık. Kalamış, yoğun nüfuslu bir bölge. Yaşlılar, hastalar ve sabah erken saatlerde işe giden insanlar için yüksek ses seviyesi büyük rahatsızlık yaratıyor. Bu nedenle yasal sınırları aşan etkinliklere izin veremeyiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir