Kocaeli’de su pınarı, defineciler tarafından hedef alındı.
İzmit-Kandıra bölgesinde yer alan ormanlık alandaki su pınarı, definecilerin talanına uğradı.
Bu duruma tepki gösteren köylüler ise söz konusu yapının tahrip olan kısımlarını tamir etti ve büyük harflerle ” yok” diyeyazdı.
Yapının korunmasını isteyen köylüler, pınarın ismini de konumunu da bilmeyenlere söylemiyor.
“Burada para yok, aramayın”
Su pınarı hakkında bildiklerini anlatan İdris Derin, şu ifadeleri kullandı:
Tam tarihi belli değil, atalarımızda ne zaman yapıldığını bilmiyor. Ceneviz devri diyen de var. Birkaç tadilattan geçmiş. Kaçak definecilerin etrafı kazması, pınara tahribat vermesi bizi tedirgin ediyor.
Buradaki varlığı yok etmek pahasına bunu yapıyorlar. Geçenlerde pınarın bir tarafını kırmışlar. Buradaki bir vatandaşımız da bunu yazmış. Çok da güzel bir şey yapmış 2021 yılında. ‘Burada para yok, aramayın’ demişler ama yine de bitmemiş.
“Pınarımızın suyu çok güzel”
Pınarın suyunun da kaliteli olduğunu söyleyen Derin, “Pınarımızın suyu çok güzel, harika. Kireçsiz bir su. Gelen geçen piknikçilerin eğlenip çay demledikleri, oturup yemek yedikleri, hava aldıkları bir yer.” diye konuştu.
“Yıkılmasın diye tadilat yapıyorlar”
Tarihi yapının tahrip olan kısımlarının, bölgede tarlası bulunan vatandaşlar tarafından onarıldığını ifade eden Derin, şöyle konuştu:
Tarla sahipleri yıkıldığını görünce üzülerek yıkılmasın diye tadilat yapıyorlar.
Tuğladan örüp, bir şey yazalım da kimse tahribat vermesin diye bu yazıyı yazmışlar. Ben kendilerine de teşekkür ediyorum.
“Biz ismini biliyoruz ama bizde saklı kalsın istiyoruz”
Geçmiş yıllarda Üniversitesinden gelen bir ekibin bölgede yüzey araştırmalar yaptığını kaydeden İdris Derin, şu ifadeleri kullandı:
Horasan yapısına baktığımızda tarihi yaklaşık 700-800 yılın üzerinde olabilir. Kocaeli Üniversitesinden yüzeysel araştırma ekibi gelmişti.
Onlar ‘500 ile 700 yılın arasında olabilir’ demişti. Biz ismini biliyoruz ama bizde saklı kalsın istiyoruz. Talan olmasına gönlümüz razı olmaz.
“Vatandaşlar su ihtiyaçlarını buradan gideriyor”
İdris Derin, su pınarının çevresinde 3 yalak bulunduğunu ancak birinin definecilerce kırıldığını da belirterek şöyle dedi:
Geçmişte hayvanlar daha kalabalık olduğu için 300-500 hayvan geliyor. Susadıkları zaman sularını içebilecek kapasitede büyük yalaklar yapılmış ama bunlar artık yok.
Burada fındık tarlaları olduğu için vatandaşlar su ihtiyaçlarını yine buradan gideriyor.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)