KKTC’nin tanınması yolunda tarihi adım

Aslıhan Altay Karataş Ankara – Türk birliği yolunda atılan ve Türk devletleri arasındaki dayanışmayı güçlendiren bu önemli adımla, KKTC ilk kez anayasal ismiyle bir uluslararası teşkilatta temsil edilmeye başlandı. Uluslararası ilişkiler uzmanları, TDT’nin kararını Milliyet’e değerlendirdi.

‘RUSYA DA TANIYABİLİR’

Maltepe Üniversite Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Hasan Ünal: Bence bu çok olağanüstü önemli bir karar. İki devletli çözüm konusunda, iki devletli çözüm politikasının önemli başarılarından birisi olarak ileride anılacak diye düşünüyorum. Daha önce Kıbrıs Türk Devleti adıyla İİT’ye ve EİT’ye üye olmuştu fakat bu KKTC değildi. Gözlemci sıfatıyla Türk Devletleri Teşkilatı’na kabulü tarihe geçecektir. Çünkü ilk defa KKTC adıyla üye oldu. Bunun arkası da gelecektir diye düşünüyorum. Şöyle ki Azerbaycan’ın Ermenistan ile bir barış anlaşması imzalamasının ardından KKTC’yi tanıyacağını zaten kendi net ifadelerinden görebiliyoruz. Ayrıca ben Rusya’nın da tanıyacağı kanaatindeyim. Çok kutuplu dünya düzeninde zaten KKTC’nin tanınmasını ilelebet engelleyebilmek bence mümkün değil. 

‘DÜNYAYA MESAJ’

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker: KKTC’yi ben uzun süredir Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak adlandırmaktayım ve inşallah o noktaya en kısa sürede ulaşabilme ümit ve temennisi içindeyim. Benim görebildiğim kadarıyla burada yavaş yavaş ilerlemekte olan ama bu hedef doğrultusunda gelişmeler teşkil edebilecek önemli adımlar var. Rusya büyük bir ülke, turizm açısından da olsa KKTC’ye uçak seferlerinin başlatılmasını ‘uyarıcı adım’ olarak değerlendirmek icap eder. Bunu üzerine gittiğimizde daha ileriye de taşıyabilir miyiz diye düşünmekteyim. Bunun ötesinde KKTC’nin TDT’nin bir parçası olarak resmen kabul edilmiş olması da önemli, dünyaya da bir mesaj teşkil edebilecek içerikteki adımlardan bir tanesidir. Öyle görmek lazım. Ama mesele bugünden yarına çözümlenebilecek durumda değil. 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir