Kişiye özel antibiyotik

MELTEM GÜNAY İstanbul – Projenin hedefi kişiye özel antibiyotik tedavisini geliştirerek antibiyotik direnci oluşmadan hastalığın tedavi edilmesini sağlamak. Dr. Elitaş ve ekibi, klinik uygulamalarda kullanılacak bir simülatör ve hastalardan alınan örneklerin testinde hızlı ve güvenilir sonuçlara dayalı olarak hastaya özgü antibiyotik uygulama planı sunan bir platform oluşturulmasını amaçlıyor. Laboratuvarda bakterilerin doğal mikroekolojisini taklit eden ve optimum hayatta kalma stratejilerini tahmin ederek antibiyotik tepkilerini ölçüyor.

Algoritma belirleyecek

Bu konuda MMED (Mikroakışkan mikroekoloji cihazı) ile insan vücudunda oluşan enfeksiyonları taklit edebilen MMEM (Matematiksel mikroekeoloji modeli) ile bakterilerin antibiyotik dirençlerinin önceden tahmin edilebileceği derin öğrenme algoritmalara tasarlıyorlar. Şu ana kadar yaptıkları çalışmalarla iki antibiyotiğin etkilerini inceleme ve ilaçlar altında bakterilerin davranışlarını modellemeye yönelik olduğunu söyleyen Dr. Elitaş çalışma hakkında şu bilgileri paylaştı;

“Dünyada yaygın olarak kullanılan antibiyotiklerin matematiksel modellerini oluşturduk. Bu modellere klinik uygulamalarda kullanılabilecek basitlikte ara yüzler yazacağız. Asıl amacımız, hekimlerin hastada enfeksiyona neden olan bakteri türü, enfeksiyonun yoğunluğu, süresi ve hastaya ait kişisel verileri girdiğinde hastaya özel uygulanması gereken antibiyotik tedavisinin otomatik olarak belirlenmesini sağlamak. Doğru zamanda ve doğru şekilde antibiyotik uygulaması yapıldığında antibiyotik direnci oluşmadan hastalık tedavi edilebileceğinden yeni antibiyotikler bulmak ya da geliştirmek zorunluluğu da ortadan kalkacak. Özellikle küresel ısınmadan dolayı artan enfeksiyonlu hastalıkların oluşma sıklığı artmadan bu tür sistematik yaklaşımlarla, elimizde halihazırda bulunan antibiyotikler daha etkin kullanılacak ve antibiyotik direnci oluşmadan önlenebilecek.”

Dr. Meltem Elitaş

Yeni fonlara başvuru

Bu çalışmanın hastalar üzerinde uygulanması için yeni fonlar alınması gerektiğini belirten Dr. Elitaş, yeni projelerle fonlara başvuru aşamasında olduklarını belirtti. Marie Skłodowska-Curie hibe sözleşmesi kapsamında Avrupa Birliği’nin Horizon araştırma ve yenilik programından fon almayı başaran proje için çok sayıda bilim insanı ortak çalışıyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir