İlk etapta Diyabakır, İzmir ve Adana’da seçilen üç köy ile başlayan proje, beş yıl içinde on köye ve bir milyon kişiye ulaşacak. Pilot illerde yeni e-ticaret girişimcisi oranının proje tamamlandığında yüzde 60 artacağı ön görülüyor. Proje kapsamında yer alan köylere dijital merkezler kurulacak. Kurulan dijital merkezler çevre köylerin de kullanımına sunulacak. Proje ile köyler ile kentler arasındaki dijital fırsat uçurumunun kapatılması için katkı sağlanmış olacak. Projede seçilen her köy için bölgenin fırsatları belirlenerek özel yönetişim ve eğitim modelleri oluşturulacak.
“Yarının Köyleri” projesinin tanıtım toplantısında konuşan Trendyol Kurucu Ortağı Begüm Tekin, proje ile 1 milyondan fazla kişiye ulaşmayı hedeflediklerini açıklayarak, şunları dedi:
‘Etkili dokunuş’
“Tüm ekosistem için pozitif etki yaratmayı her zaman önceliklendiriyoruz. Türkiye’den doğan ve globalleşen bir şirket olarak topraklarımızda büyük emek harcanarak yetiştirilen ürünlerin, zanaatlerin daha çok kişiye ulaşması ve gerçek değerini bulması en büyük arzumuz. Bir teknoloji şirketi olarak sahip olduğumuz olanaklarla dijital uçurumun kapatılmasına odaklanıyoruz.
Yarının Köyleri, bu anlamda etkili dokunuşlar gerçekleştirebileceğimiz, her ayrıntısıyla katkı verebileceğimiz bir proje oldu. Sadece bir köyü değil, o köyün çevresini ve hatta bulunduğu ilin ekonomisini, sosyal hayatını etkileyecek. Köy ve kent arasında fırsat eşitliğinin sağlanmasına katkı verecek adımları birlikte atarak başaracağız.”
‘Enerji dolu’
UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ise “Türkiye’deki köyler yaratıcı enerjiyle dolu. Fakat çoğu zaman ürünlerini iç ve dış pazarlara ulaştırmak için ihtiyaç duydukları köprüden ve kentlerde yaşayanların kolaylıkla erişebildikleri dijital yeniliklerden yoksun kalıyorlar. UNDP olarak Trendyol ile kurduğumuz ortaklıkta, bu köprüyü oluşturmak için dijital araçları kullanmayı ve kimseyi geride bırakmadan köylerin refah düzeyinin artmasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.