Kiracılara da konteyner hakkı

ANKARA Milliyet – İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Malatya Afet Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Soylu toplantıda, geçici barınma merkezlerinde ne yapılacağını, konteyner merkezlerinin alt yapısının nasıl olacağını, yeni konutların sürecini değerlendirdiklerini söyledi. Vatandaşların ağır hasarlı binalara girmemesi gerektiğini anımsatan Soylu, “Şu anda orta hasarlı binalar dahil olmak üzere, eğer izin verilmemişse bu binaların yanından geçmek de artçı depremler devam ettiği sürece doğru değildir ve yasaktır” dedi.

Çocuğu olana öncelik

Soylu, hiçbir depremzedeyi dışarıda bırakmayacaklarını belirtirken, “Ev sahipleri konteyner kent istiyorsa orada barınma ihtiyacını giderebilecek. Kiracı için de benzer bir durum söz konusu. Çok istisnai durumlar olmazsa kiracılar konteyner kentlerde barınmıyorlardı. Ama şimdi eğer bir yer bulamamışsa, kiraya gidebilecek bir nokta bulamamışsa ona da o hakkı, bu depremin kendine ait yaygınlığı ve şartları dolayısıyla sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Soylu, konteyner evlerin tahsisinde depremde ailesini kaybedenler, şehit-gazi yakınları, engelliler, yatalak hastalar, 6 yaşından küçük çocuğu bulunanlar, hamile olanların öncelikli olacağını hatırlattı. Soylu, “İşimizi tamamlamadan, konutuyla, işiyle, tarımıyla, kamu binalarıyla dört dörtlük yapmadan bizim deprem bölgelerinden çıkmamız mümkün değil” vurgulamasını yaptı.

173 bin bina hasarlı

Bakan Kurum da, bina hasar tespit çalışmalarına ilşkin bilgi vererek, 4 milyon 658 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 316 bin binanın incelenmesinin tamamlandığını söyledi. Kurum, “İncelenen 1 milyon 316 bin binada, 534 bin bağımsız bölüm ve 173 bin binanın ağır hasarlı, yıkık veya acil yıkılacak olduğunun tespitini yaptık. Malatya özelinde ise 27 bin binada 82 bin bağımsız bölüm acil yıkılacak ağır hasarlı veya yıkık durumda” bilgisini verdi.

Esnafa geçici iş yeri imkânı

Kurum, deprem bölgelerinde ticari hayatın devamlılığı adına kararlar aldıklarını ifade ederek, “Vatandaşlarımızın, esnafımızın mağdur olmaması adına, AFAD koordinasyonunda nasıl geçici barınma alanları kuruyorsak, esnafımız için de geçici iş yerlerinin kurulumunu yapmaya başlıyoruz. İnşallah çok kısa zamanda bu ticari ünitelerin yapımına başlayacağız” dedi.

İlgili kurumlarla cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini yürüttüklerine dikkati çeken Kurum, amaçlarının ilk etapta rezerv alanlardan başlamak olduğunu dile getirdi. Kurum, ilk kazmayı Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde, sözleşmelerini imzaladıkları afet konutlarıyla yaptıklarını aktararak, depremzedelere hayırlı olması temennisinde bulundu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir