Depremlerde Hatay ve Adıyaman ile birlikte en büyük yıkımın yaşandığı Kahramanmaraş’ta yerle bir olan binalar ile ilgili soruşturmalar sürüyor.
Sami Kervancıoğlu’nun sahibi olduğu kentin ünlü pastaneler zinciri Kervan’ın merkezdeki Trabzon Caddesi ile yeni yerleşim alanlarından Mimar Sinan Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı’ndaki iki şubesinin bulunduğu binalar da bu kapsamda mercek altında.
45 kişiye mezar olan Binevler semtindeki 11 katlı Ezgi Apartmanı’nın altında, pastanenin yanı sıra diş kliniği ve güzellik merkezi faaliyet gösteriyordu. Sadece apartman görevlisi ile oğlunun canlı çıkarıldığı bina enkazında alınan örneklerin ardından, müteahhidi hakkında soruşturma başlatıldı. Müteahhit Yakup Aktaş’ın oğlu Ertuğrul Aktaş, Cumhuriyet Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Söz konusu binayı biz yaptık ancak bina Türkiye’nin en iyi yetkilileri ve statikçileri tarafından incelendi. Binanın yıkılmasına sebep olan alt kattaki Kervan Pastanesi’dir. Yıllardır bina sakinleri zaten buradaki usulsüzlüğü dile getiriyorlardı. Maraş’ta bütün binalar yıkılsa dahi en son benim binamın yıkılması lazım, bina o kadar sağlam yapıldı” ifadelerini kullanmıştı.
‘Biz de dava açacağız’
Pastanenin bulunduğu Ezgi Apartman’ın yan yatarak yıkılması sonucu zarar gören bitişiğindeki Firuze Apartmanı sakinleri de, Milliyet’e Ertuğrul Akaş’ın iddialarını destekler nitelikte açıklamalarda bulundu.Firuze Apartmanı’ndaki işyeri zarar gören Ali Osman Eker, Ezgi Apartmanı’nda oturan ailelerin 1.5-2 yıl önce kolon kesildiği gerekçesiyle pastane sahibi Kervancıoğlu’na dava açtığını, halen süren dava sırasında depremin meydana geldiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Kolonlar kesildikten sonra Kervan Pastanesi tekrar dekore edildi. Binanın altında kapıcı dairesi vardı, pastane sahiplerinin kapıcıya, ‘Sen dördüncü kata taşın, ben burayı dükkana çevireceğim’ dediğini duyduk. İnşaat çalışması başlatıyorlar ve kimse fark etmesin diye etrafını kapatıp, gizli çalışma yapıyorlar. Kat malikleri bunu fark edince şikayetçi olup dava açtı. 1.5 yıldan beri dava sürüyordu. Ben de yan tarafta oturuyorum, oranın yıkılmasıyla iki dükkanımızın olduğu bizim apartman da hasar gördü. Biz de dava açacağız. Kolonların kesildiğine dair bilgiler var. Kolon arkadan kesildiği için bina arkaya doğru yatarak çöküyor. Kervancıoğlu’na dava açmak için tespit çalışması başlattık. Avukatımız dava açmaya hazırlanıyor.”
2 yıl ‘garanti’ vermiş
Kahramanmaraş’ta Güneşli Kocabaş Evleri sitesindeki evi yerle bir olan Ferhat Ekici adlı vatandaşın açıklamaları ise Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre, konut ve tatil amaçlı taşınmazlarda ayıba karşı sorumluluk 5 yıl olarak düzenlenmesine karşın, söz konusu daire için iki yıl üzerinden sözleşme yapıldığını ortaya koydu. Ekici, “Güneşli Kocabaş Evleri 15 blokta oturuyorduk. Sabahki depremde bir şey olmadı evimize, sallandıktan sonra hemen aşağıya indik. Birinci depremde yıkılmayan binamız ikinci depremde yerle bir oldu. Bu sırada içeriye girip eşyalarını almaya çalışan iki komşumuz da hayatını kaybetti. Binamız çöktü, iki yıl garantili olarak satın almıştık. İki yılım dolmadı. 14 katlıydı, altında da iki kat da işyerleri vardı. Enkaz kaldırılmadan savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Aksay İnşaat yaptı binamızı. 15 bloklu sitede ilk depremde 7’inci blok doğru çöktü. 105 kişi rahmetli oldu. 14 katlı iki blok yıkıldı. Diğerlerine de acil yıkım kararı verildi” dedi.