Kerç Köprüsü’ndeki intikam onun eseriymiş! Rus komutanla ilgili dikkat çeken 3 detay

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr – Ukrayna’daki Rus birliklerinin komuta kademesinde yapılan değişiklikler Kerç Boğazı’nda bulunan ve Kırım ile Rusya’yı birbirine bağlayan köprüde yaşanan patlamalarla neredeyse aynı zamanda gerçekleşti. Rusya Savunma Bakanlığı da yaptığı açıklamada, “Rusya Savunma Bakanı’nın aldığı kararla özel askeri operasyonun yapıldığı bölgedeki Birleşik Askeri Kuvvetler Komutanlığı General Sergey Surovikin’e verildi” ifadelerini kullanılmıştı.

General Sergey Surovikin’in savaşta görev alan Rus birliklerinin komutasını devralmasının hemen ardından Ukrayna’nın başkenti Kiev, aylar sonra ilk kez Rus ordusu tarafından hedef alındı. Yaşanan patlamalarda çok sayıda kişi hayatını kaybetti, yüzden fazla kişi yaralandı. Tüm dünya yapılan saldırıları Kerç Köprüsü’ndeki patlamaların intikamı olarak belirtirken, saldırı tipinin General Sergey Surovikin’in stratejisi olduğu yorumları da yapıldı. Batı basını tarafından ‘General Armageddon’ olarak adlandırılan Surovikin’in geçmişi ise büyük merak konusu. İşte hakkında “Cesetten bir dağa basarak zirveye yükseldi” denilen ve Rusya tarafından Ukrayna’da da rüzgarı tersine çevirmesi beklenen General Sergey Surovikin’le ilgili dikkat çeken 3 detay.

1- SAVAŞLA AFGANİSTAN’DA TANIŞTI

Sergei Vladimirovich Surovikin, 1966 yılının ekim ayında Sibirya’nın en büyük şehirlerinden biri olan Novosibirsk’te doğdu. 1980’li yılların sonunda Kızıl ordu bünyesinde Afganistan savaşında görev aldı. Bu savaşın birçok Rus askeri gibi Surovikin üzerinde de yıkıcı etkiler bıraktığı ve onun şiddete olan meylini artırdığı ifade ediliyor.

Afganistan savaşının sona ermesinin ardından Sovyetler Birliği savaşın da yarattığı yükle birlikte hızlıca dağılma sürecine girdi. Takvimler 1991 yılını gösterdiğinde ise birliğin dört bir yanından şiddet haberleri geliyordu. SSCB lideri Mihail Gorbaçov’a yapılmaya çalışılan hükümet darbesiyle başkent Moskova yangın yerine döndü. Surovikin, yaşanan olaylarda komutası altındaki askerlerin Mihail Gorbaçov’a destek veren 3 protestocuyu öldürmesi sebebiyle bir süre hapiste yattı.

Ancak Rusya’nın başına Boris Yeltsin’in geçmesiyle birlikte yargılanması devam eden Surovikin, kendisine verilen emirleri uygulamaktan başka bir şey yapmadığı için serbest bırakıldı. 4 yıl sonra ise silah kaçakçılığı nedeniyle yeniden hapis cezası aldı, 1 yıl hapiste kaldıktan sonra da hükmün bozulmasıyla göreve döndü. Surovikin, 1990’lı yıllar boyunca Tacikistan ve Çeçenistan’da Rus ordusu bünyesinde görev almayı sürdürdü.

2- ACIMASIZLIĞIYLA BİLİNİYOR

Kendisine verilen her emri sorgulamadan uygulamaya hazır olduğu belirtilen Surovikin, bu özelliği sayesinde 2008 yılında Gürcistan savaşının ardından Rus ordusunda yapılan kapsamlı reform sürecinde hızlıca yükseldi.

Surovikin, 2017 yılında Suriye iç savaşına dahil olan Rus birliklerinin başına da atandı. Hava ve Uzay Güçleri Komutanı olarak Suriye’deki Rus askeri operasyonlarını yönetti ve 2017 yılında buradaki hizmetleri nedeniyle ‘Rusya Kahramanı’ madalyasıyla ödüllendirildi. Rus general, Suriye’de görev yaptığı sırada Halep ve İdlib şehirlerinde gerçekleştirilen ağır bombardımanların sorumlusu olarak suçlandı. 2020 yılında İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından Suriye’yle ilgili yayınlanan bir raporda da 2019-2020 yıllarında İdlib’e gerçekleştirilen saldırılarda sivillerin hedef alınmasındaki sorumlulardan biri olarak gösterildi.

3- BÜYÜK DESTEK GÖRDÜĞÜ İKİ İSİM VAR

Sergey Surovikin’in Ukrayna’da bulunan birliklerin komutasını devralmasının yaklaşık 8 aydır devam eden savaşa etkisinin ne olacağı merak ediliyor. Kremlin’e yakın kaynaklar, generalin ‘soğukkanlı ve duygusuz’ bir insan olduğunu belirtiyor. Surovikin’in destekçileriy ise oldukça dikkat çekici. Generalin en büyük destekçilerinden birisi bir süredir Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ülke genelinde sıkıyönetim ilan etmesi ve nükleer silah kullanması için baskı yapan Çeçen lider Ramazan Kadirov.

Surovikin’i destekleyen bir diğer dikkat çeken isim ise Rus paralı asker şirketi Wagner’in kurucularından biri olarak bilinen ve nadiren kameralar karşısına çıkan Yevgeni Prigozin olduğu ifade ediliyor. Prigozin, basına yaptığı açıklamada Surovikin’i ‘efsanevi bir kişi’ olarak tanımladı ve “Surovikin Rus ordusundaki en kabiliyetli komutandır” ifadelerini kullandı.

Savaşın başından bu yana verdiği kayıplarla gündeme gelen Rusya’nın son dönemde Ukrayna’nın başlattığı karşı taarruz sebebiyle cephede yaşadığı gerilemeyi, komuta kademesinde yapılan değişiklikle tersine çevirmeye çalıştığı ifade ediliyor. Uzmanlara göre Moskova, Sergey Surovikin’in Suriye’de edindiği tecrübeyi Ukrayna’da göstererek cephedeki durumu tersine çevirmesini bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir