‘Kendilerini tuvalete kilitleyip hıçkırarak ağladılar’

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi ile ATUDER’in iş birliğiyle düzenlenen Acil Tıp Kış Sempozyumu’nda “Deprem Özel” oturumu da gerçekleştirildi. 6 Şubat felaketinden sonra askeri tatbikat planlarına benzer bir “Afet Master Planı”nın hazırlanması fikrinin öne çıktığı oturumda, ortopedi ve travmatoloji uzmanı Prof. Dr. İbrahim Tuncay afet bölgesinde görev yapan hekimlerin kendilerini tuvalete kapatıp hıçkıra hıçkıra ağladıklarını gündeme getirdi.

HASTALARA OLUMSUZ BİR DUYGU YAŞATMAMAK İÇİN…

Mersin Şehir Hastanesi’nde görev yapan ekiplerin, toplam 5 bin civarında hastaya baktıkların dile getiren Tuncay, ““Afetzedelere yönelik 600’e yakın operasyon gerçekleştirildi. Felaketin boyutu o kadar büyüktü ki, hekim arkadaşlarımız bile fena halde etkilendi. O kadar ki hastalara ve yakınlarına olumsuz bir duygu yaşatmamak için müdahaleden sonra kendilerini tuvalete kilitleyip hıçkıra hıçkıra ağlayan arkadaşlarımız oldu” dedi.

‘KURTULUŞ ÖLÜMÜ’

Depremlerde yaşanan ölüm olaylarının yüzde 20’sinin enkaz altından kurtarıldıktan sonra gerçekleştiğini kaydeden Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Bahadır Taşlıdere ise şu uyarılarda bulundu: “Enkaz altında kalan yaralıya müdahale, henüz yaralı enkaz altındayken, çıkarılmamışken başlamalı. Çünkü göçük nedeniyle gelişen ezilme vakalarında sorun sadece ezilen uzuvda değil, vücudun genelinde gözleniyor. Dolayısıyla sadece dışarıdan görünen yaralarla ilgilenmek eksik bir müdahale olabilir. Zira bu olayda, bizim literatürde ‘kurtuluş ölümü’ olarak adlandırdığımız durum sıkça gözlendi.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir