Keki, poğaçayı balon gibi yapıyor! Kabartma tozuna rakip, içi yumuşacık oluyor

Hamur işlerine özellikle eklenen kabartma tozu, genellikle herkesin kurtarıcısıdır. Ancak bazı durumlarda elinizin altında bulunmayabilir. Hamur işi yapmanız gerekiyor ve kabartma tozuna sahip değilseniz farklı alternatifler kullanarak aynı etkiyi sağlayabilirsiniz. İşte 40 yıllık ustaların tavsiyeleri.

Hamurun pofuduk ve kabarık olması için kullanabileceğiniz bazı pratik alternatifler vardır. Elbette ki kabartma tozu bu alternatiflerin başında gelir. Ancak evinizde kabartma tozu bulunmuyorsa, farklı yöntemleri deneyerek tam kıvamında ve pofuduk bir hamur elde edebilirsiniz.

Beyaz sirke

Kabartma tozu yerine sirke kullanmak hamurun aynı etkide kabarmasını sağlayacaktır. Sirkenin asidik içeriği, hazırladığınız hamuru şişirir. Beyaz sirkeyi tariflerinize kabartma tozuna eşdeğer miktarda ekleyebilirsiniz. Pişirdikten sonra tadında herhangi bir değişim olmayacak.

Ekşi süt

Tüm malzemeleri hazırladıktan sonra kabartma tozunun bittiğini fark ederseniz böyle anlardan ekşimiş süt kullanabilirsiniz. Kabartma tozu etkisi verecektir. Süt, biraz ekşimeye başladığında içerisindeki bakteriler asit özellikleri taşır ve kabarmasına yardımcı olur.

Hamurlara eklemek için kutusunu birkaç gün önce açtığınız süt işe yarayacaktır. Eğer hafiften ekşime meydana gelmişse, az miktarda süt kullanabilirsiniz. Kabartma tozunun vereceği etki için yarım bardak ekşi süt kullanımı yeterli olur. Eğer tarifinizde sıvılar çoksa, diğer ürünlerden ölçüyü azaltın.

Ayran

Fermente içeceklerden biri olan ayran, içinde fermente bakterileri barındırır. Hamur için özellikle hazır ayran tercih edebilirsiniz. Unlu karışımlarda kabartma tozu yerine fermente içeriği bol olan ayranı kullanabilirsiniz. Bu yöntem için yarım su bardağı ayranın içine 1 çay kaşığı karbonat ilave edin.

Hazırlanan ayran karışımı 1 paket kabartma tozuna eşdeğer olacaktır. Evdeki yoğurttan ayran elde ederek hamurlara eklemek istiyorsanız, yoğurt, su ve karbonatı karıştırarak hamurların daha kolay kabarmasını sağlayabilirsiniz.

Karbonat

Karbonatı çeşitli karışımlarda kullanarak hamurlara ekleyebilirsiniz. Ancak sade haliyle de kabartma tozu görevi üstlenebilir. Bunun için belirtilen ölçülere dikkat edilmesi gerekiyor. 1 çay kaşığı karbonat, 3 çay kaşığı kabartma tozuna denk gelmektedir.

Yumurta beyazı

Özellikle kek hazırlığı yaparken kabartma tozu yerine geçebilen bir alternatif arıyorsanız, bunun cevabı kesinlikle yumurta beyazıdır. Bembeyaz renk olana ve köpük kıvamına gelene kadar çırpma işlemine devam edin. Kek tarifleri için listedeki yumurta sayısına dikkat etmelisiniz. Köpüren yumurta akının sönmemesi gerekiyor. O nedenle yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam edebilirsiniz.

Kabartma tozu asit mi baz mı?

Özellikle mutfakta sıklıkla kullanılan kabartma tozunun içeriği herkes için gizemli bir nokta. Bu toz malzemeyi kullanarak birçok lezzetli tarif elde edilebiliyor. Peki, kullanılan kabartma tozunun içinde ağırlıklı olarak neler bulunur?

Yapılan araştırmalara göre kabartma tozu maddesinin pH değeri 8.3 olarak bulunmuş. Bu değer pH tablosuna göre baz ağırlıklı bir madde olduğunu gösteriyor. Baz maddeler de suyla etkileşime girdiğinde köpürme meydana gelir. Bu nedenle kabartma tozu kullanılan tariflerde bu köpükleri gözlemliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir