Kazakistan kurtarma ekibi, Astana’da bayraklarla karşılandı

Kazakistan’dan gelen ekip, deprem bölgesindeki enkazda arama kurtarma çalışmalarına katıldı.

Ekip; Gaziantep, Nurdağı ve Hatay’da 7 vatandaşı enkazdan kurtardı. 10’u çocuk, 88 vatandaşın ise cansız bedenine ulaştılar.

Kazak ve Türk bayraklarıyla karşılandılar

Görevini tamamlayarak ülkesine dönen görevliler, havalimanında Kazak ve Türk bayraklarıyla karşılandı. Kazakistan’ın 60 kişilik ikinci arama kurtarma ekibini taşıyan uçak, başkent Astana’ya sabaha karşı indi.

Ekibi, havalimanında Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Ufuk Ekici ve Kazakistan Olağanüstü Haller Bakanı Yuriy İlyin’in yanı sıra aileleri, meslektaşları ve basın mensupları alkışlarla karşılarken iki ülkenin bayrakları açıldı.

Arama kurtarma köpeklerine madalya takıldı

İlyin, Türkiye’de yaklaşık iki hafta boyunca arama kurtarma çalışmalarında kahramanca ve profesyonelce görevini yapan ekibe teşekkür etti, ekibe yardımcı olarak özverili çalışma sergileyen üç arama kurtarma köpeğine madalya taktı.

Büyükelçi Ekici de 7 kişiyi enkaz altından kurtaran ekipteki herkese Türk devleti ve halkı adına şükranlarını ileterek şöyle dedi:

“Bir can dahi kurtarmış olsanız…”

Çok önemli bir görevden geri döndünüz. Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milletinin karşı karşıya kaldığı ‘asrın felaketi’ olarak adlandırdığımız iki depremde 13 milyon insanın etkilendiği böyle bir afette arama kurtarma çalışmalarına katıldınız. Bir can dahi kurtarmış olsanız, bu bizim için çok büyük bir anlam ifade ediyor.

Ben tüm Türk milleti adına sizlere tekrardan şükranlarımı sunmak istiyorum. Sizlerin verdiği bu dayanışma ve güç bizlere önümüzdeki dönemde bu yarayı daha kolay sarmaya vesile olacak.

“Böyle bir afet durumuna ilk kez tanıklık ettim”

Pistte eşi ve üç çocuğu tarafından çiçek ve balonlarla karşılanan arama kurtarma görevlisi Erden Kabıltayev, 8 yıldır baş kurtarma görevlisi olarak çalıştığını söyledi.

Kabıltayev, Gaziantep’in Nurdağı ilçesindeki arama kurtarma çalışmalarında yer aldığını belirterek, “Yıllardır mesleğim gereği sahada görev yapıyorum ama böyle bir afet durumuna ilk kez tanıklık ettim.” diye konuştu.

“Gözlerime inanamadım”

İnternetteki görüntülerle oradaki afet durumunun büyüklüğünün tam anlaşılmadığını dile getiren Kabıltayev, “Gece 2 gibi biz olay yerine intikal ettiğimizde gözlerime inanamadım. Sanki savaş olmuş gibiydi.” dedi.

“Apartman sakinlerinin bilgisine başvurduk”

Kabıltayev, kendisinin başında olduğu Nurdağı’ndaki arama kurtarma çalışmasında enkaz altından üç kişiyi sağ çıkardıklarını belirterek, yürütülen faaliyetlerden bahsetti:

Enkaz yerinde ilk ihbarı ekipteki arama kurtarma köpeklerimiz verdi. Daha sonra apartman sakinlerinin bilgisine başvurduk ve gerekli bölgelerden enkaza inerek kişileri kurtardık.

Kazakistan’ın gönderdiği ilk arama kurtarma ekibi de dün Almatı Havalimanı’nda törenle karşılandı.

Kazakistan’dan Türkiye’ye yardım eli

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in talimatıyla 7 Şubat’ta aralarında deneyimli kurtarma görevlileri, afet doktorları ve özel eğitimli köpeklerin de olduğu 41 kişilik ilk ekip Türkiye’ye gönderilmişti.

Bir gün sonra da 60 kişilik ikinci arama kurtarma ekibini taşıyan uçak Astana’dan Gaziantep’e doğru hareket etmişti.

Gözden Kaçmasın Kazakistan’ın 55 ton insani yardımı, deprem bölgesine ulaştı Haberin Detayları
Kazak ressam Erbolat Tölepbay, tablosunu Türkiye’deki depremzedeler için sattı Haberin Detayları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir