Aydın Hasan – Rusya Ukrayna savaşının yeniden şiddetlendiği, dünyada gerilimin yükseldiği bir dönemde Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin yanı sıra Avrupa’nın büyük ülkelerinin üst düzey diplomatları İstanbul’da düzenlenen bölgesel istişare toplantısında buluştu. Toplantı, Türkiye’nin bölgesel ve küresel düzeyde artan önemini de bir kez daha ortaya çıkardı.
Türkiye; Orta Asya, Kafkasya, Ortadoğu, Doğu Akdeniz, Balkanlar ve Afrika’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyadaki etki alanı ile dünyanın sayılı bölgesel güçlerinden birine dönüştü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya- Ukrayna Savaşı’nın ardından devlet başkanları Vladimir Putin ve Volodimir Zelenskiy ile diyalog içinde yürüttüğü lider diplomasisi, Tahıl Koridoru girişiminin başarısı, Türkiye’nin dünya dengeleri içindeki ağırlığını artırdı.
Türkiye; küresel sistemin çoklu bir sistem krizi yaşadığı, ABD’nin Rusya ile gerilimin yanı sıra Çin ile de ayrışma içine girdiği bir dönemde insani boyutu öne çıkaran dış politikası ile dikkat çekiyor.
Son iki yıl içinde hayata geçirdiği normalleşme politikaları ile Türkiye; Suudi Arabistan, İsrail, Mısır, BAE ile ilişkilerinde önemli gelişmeler sağladı. Ayrıca İran’ın menzili bin kilometreyi aşan hipersonik balistik füze denemeleri de Batı ülkelerinde rahatsızlık yarattı. İran’ın oluşturduğu potansiyel tehditler, Batı’nın gözünde Türkiye’yi daha önemli hale getiriyor.
Avrupa’nın 5 büyüğü
Böylesi bir dönemde, coğrafi anlamda da stratejik bir kavşakta bulunan İstanbul, BM ve AB’den üst düzey yetkililerin yanı sıra, Avrupa’nın beş büyük ülkesinden üst düzey diplomatların katıldığı önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; Türkiye, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İspanya, İtalya, AB ve BM’den yüksek düzeyli yetkililerin katılımıyla dün İstanbul’da Bölgesel İstişare Toplantısı düzenlendi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, bölgesel ve küresel meselelerle ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.
Toplantıya katılan ülkeler; Avrupa’nın ekonomi ve güç olarak ilk 5 ülkesini oluşturuyor. Rusya dışarıda tutulduğunda Avrupa ülkeleri ekonomik güçlerine göre; Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve İspanya olarak sıralanıyor. Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya aynı zamanda G-7 üyesi olarak dünyanın en zengin ülkeleri arasında da yer alıyor.