‘Katile ağırlaştırılmış müebbet verilsin’

Çiğdem Yılmaz – Artan kadın cinayetlerine yönelik açıklama yapan iş kadınları, cezaların caydırıcı olmadığını vurgulayıp, “Hapse girmekten korku duyması sağlanmalı ve ağırlaştırılmış müebbet, 30 yıl hapiste yatma ve iyi hal durumu ile salıverilme ihtimallerinin ortadan kalkması sağlanmalı” çağrısını yaptı. Kadın cinayetleri bir türlü önlenemiyor. Hemen hemen her gün 1 kadın, erkek şiddeti nedeniyle yaşamını yitiriyor. Önceki gün İstanbul Esenyurt’ta yaşayan Müslüm Özer, kanser hastalığını atlatan eşi Fatma Özer’i tabancayla vurarak öldürdü. Bu yılın sadece ilk 8 ayında 271 kadın erkekler tarafından katledildi.
Geçtiğimiz ağustos ayı içinde ise 44 kadın öldürüldü.

‘Kadının adı var, yeri yok’

İş kadınları Elif İnci Aras, Şebnem Akman Balta ve Elif Aslı Yıldız da, kadınları hayattan koparan bu gidişata dikkat çekerek, önlem alınması çağrısında bulundu.

Aras Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Elif İnci Aras, “Türkiye’de işlenen kadın cinayetlerinde bu cinayetleri görmezden gelen ve engellemek için gerekli yasaları çıkarmayan herkes sorumludur. Kimse bu sorumluluktan kaçamaz. Kadının maalesef toplumumuzda adı var ama yeri yok. Siyasi olarak bizi temsil eden kadın sayısı da bunun kanıtı. Şiddet gören her kadının da takipçisi olacağız. Geçmişten günümüze toplumsal ve sosyal hayatın birçok alanında özellikle siyasi olarak kadın temsillerin yeterli olmaması pek çok neden dayandırılmış olmasına rağmen asıl neden erkek egemen toplumların ataerkil bu yapısından kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullandı. “Eğitim gücümüz kullanacağımız tek silah olmalı, silahsızlanma çağrısı yapmalıyız, en önemlisi okullarda psikoloji dersleri eklenmeli ayrıca tartışmanın eve zenginlik kattığını erkek çocuklarına anlatmalıyız” diyen TÜGİAD Başkan Yardımcısı Şebnem Akman Balta, “Hapishaneden çıkıp tekrar cinayet için önce hapishane fikrinin iyi bir ortamda uzun bir süre yatar çıkarım, algısının değişmesi gerekiyor. Hapse girmekten korku duyması sağlanmalı ve ağırlaştırılmış müebbet 30 yıl hapiste yatma ve iyi hal durumu ile salıverilme ihtimallerinin ortadan kalkması sağlanmalı” dedi. 

Patiswiss CEO’su Elif Aslı Yıldız da, “Oluşturduğumuz kararlı istihdam sayesinde kadınlar bize güvenip çocuklarını güvende büyütüyor. Şu anda da mevcutta yüzde 70 kadın çalışanımız var. Pozitif ayrımcılığı birçok sosyal sorumluluk projesi haline getiriyoruz” diye konuştu. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir