Katil kaçar ajan kovalar

Müjde Işıl – Rüzgârı, vizyonundan önce gelen filmlerden “Longlegs/Cambaz”. ABD’de temmuz ayında seyirciye buluşan yapım, kısa sürede öylesine övgü ve reklam desteğine kavuştu ki karşımıza ‘”The Silence of the Lambs/Kuzuların Sessizliği”nden sonra en iyi seri katil/korku filmi’ ibaresi çıkıverdi. 10 milyon dolarlık mütevazı bütçesine karşın dünya çapındaki hasılatı 100 milyon doları geçen yapım hem tür tutkunları hem de genel seyirci açısından merakla beklenir oldu. Böyle beklentiler bazen tehlikelidir, hayal kırıklığı riskini de beraberinde getirir. “Cambaz” büyük hayal kırıklığı yaratmasa da “Kuzuların Sessizliği”nden beri yapılmış en iyi seri katil filmi değil.

Hikâye, Bill Clinton’ın başkan olduğu ‘90’larda geçiyor. Sezgileri çok güçlü olan FBI ajanı Lee Harker, aynı yaşlarda kızı olan ailelerin öldürüldüğü vakayı çözmekle görevlendirilir. İçgüdüleriyle ilerleyen Harker, katile yaklaştıkça kendini baş etmekte zorlandığı bir hesaplaşmanın içinde bulur. “Cambaz” neredeyse ortasına kadar “Kuzuların Sessizliği” ile aynı sularda yüzüyor. Sorunlu bir geçmişi olduğunu tahmin ettiğimiz bir ajanın, erkekler dünyasında kendi sezgileriyle yol alma çabasını izliyoruz. Hakikaten de bu bölümler filmin en başarılı kısımları. Hatta “Zodiac” ile de dirsek teması kuruyor. Yani seri katil temasına odaklı seyircinin bayılacağı bir yolda ilerliyor. Doğaüstü korkuya dönüşmesi ise filmin ivmesini düşürüyor, daha doğrusu yüzünü farklı bir hikâyeye çeviriyor; başka bir alt tür olan oyuncak bebek lanetine evriliyor. Farklı türlerin baskın özellikleri ise bütünlük değil ayrışma yaratıyor.

Anthony Perkins’ın oğlu Osgood Perkins’in imzasını taşıyan “Cambaz”ın başrolünde yine bir korku filmi “It Follows” ile çıkış yapan Maika Monroe var. Filmin gizli yıldızı, tekrar sıra dışı bir karakterde izlediğimiz ve ağır makyaj altında neredeyse tanınmayan Nicolas Cage.

Hellboy cadılar âleminde

“Hellboy: The Crooked Man”de, karakterin yaratıcısı Mike Mignola, ilk kez bir “Hellboy” filminde senaryoyu Dark Horse çizgi roman ortağı Chris Golden ile birlikte yazmış. Türkçe isim konmadan vizyona giren, “Tetikçi” serisiyle tanınan Brian Taylor’un yönettiği filmin oyuncu kadrosunda Jefferson White, Joseph Marcell, Hannah Margetson ve Martin Bassindale var. Filmde Hellboy ve çaylak bir ajan, 1950’lerin kırsal Appalachia’sında cadıların musallat olduğu ve Hellboy’un geçmişiyle bağlantısı olan Crooked Man’in yönettiği küçük bir topluluk keşfeder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir