MİTHAT YURDAKUL- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazını konutlara taşıyacak altyapı çalışmalarında sona yaklaşıldığını belirterek, “Karadeniz’de keşfettiğimiz doğal gazı karaya çıkaracağımız ilk nokta olan Filyos’ta şu an çalışmalarımızı 7/24 esasına göre sürdürüyoruz” dedi.
12. Türkiye Enerji Zirvesi, Türkiye’deki enerji sektörünü bir araya getirdi. Enerji bürokrasisi ve enerji şirketlerinin yanı sıra zirveye Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder de katıldı.
Zirvede konuşan Bakan Dönmez, Türkiye’nin son 20 yılda enerjide geçirdiği değişim ve dönüşümün bugün meyvelerini topladıklarını belirterek, “Karadeniz gazıyla birlikte yerli gazımız da bu sürece dahil olunca elimiz daha da güçlenecek” dedi. Mevcut hatların kapasitesini artırmak ve yeni çeşitlendirmesi için yoğun bir diplomasi yürüttüklerini ifade eden Dönmez, “Yeni hatların ve yeni kaynakların en ekonomik rotasının da Türkiye olması bugün sahip olduğumuz bu altyapının daha da gelişmeye müsait bir potansiyeli olduğunu da gösteriyor. Türkiye hem altyapısı hem de gaz piyasalarıyla doğal gaz merkezi olmak için bütün enstrümanlara sahip” vurgulamasını yaptı.
Karadeniz gazının karaya ulaştırılması için Filyos açıklarında deniz tabanına adeta ‘çelikten bir şehir’ kuruluyor.
170 kilometre tamam
Dönmez, Karadeniz gazını konutlara taşıyacak altyapı çalışmalarında da sona yaklaşıldığını belirterek, şunları söyledi:
“Derin deniz tabanındaki 170 kilometrelik boru hattının serim işlemini geçen hafta tamamladık. Test ve devreye alma işlemleri devam ediyor. Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’ndeki çalışmalarımızı da yüzde 80 oranında tamamladık. Karadeniz’de keşfettiğimiz doğal gazı karaya çıkaracağımız ilk nokta olan Filyos’ta şu an insanüstü bir gayretle çalışmalarımızı 7/24 esasına göre sürdürüyoruz. Deniz tabanından gelecek gazı burada işleyecek, ayrıştıracak, ulusal doğal gaz iletim sistemimize aktaracağız. Yerli gazımızı ulusal doğal gaz iletim sistemine bağlayacak BOTAŞ boru hattını da tamamladık. Orada da test ve devreye alma işlemlerimiz sürüyor.”
Gerhard Schröder – Fatih Dönmez
Schröder: Türkiye’nin rolü vazgeçilmez
Almanya eski Başbakanı Schröder ise Türkiye’nin tahıl koridorunda olduğu gibi Rusya – Ukrayna savaşın bitirilmesine ilişkin müzakerelerde de etkin rol alabileceğini belirterek, “Tahıl ihracatında yaşanan sıkıntılar ve dünyadaki en yoksul sayılabilecek segmentlerde yaşanabilecek sıkıntıları önem arz etmekte. Türkiye ve özellikle de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, uzun yıllardır bu konuda elinden gelenin en iyisi yapmakta. Bu çabalar da uluslararası arenada takdir edilmekte. Her iki tarafın da güvenini kazanarak özellikle de uluslararası diplomasinin de güvenini ve takdirini kazandı. Gıda sorunu ile ilgili yapılan bu çalışmanın müzakereleri başlatma, savaşı sonlandırma noktasında çok iyi bir örnek olacağını düşünüyorum” dedi.
Fiyat artışları
Avrupa’da yükselen enerji fiyatlarına işaret eden Schröder, şöyle devam etti:
“Memleketimden örnek vermem gerekirse, bu yaz gazın spot piyasalardaki fiyatı megavat başına 200 euro’yu geçti. Toptan pazarına baktığınız zaman da krizden önce çok uzun bir süre 20-30 euro arasındayken çok ciddi artışlar oldu. Almanya ve Avrupa’da birçok firma, bu tarz muazzam fiyat artışları ile karşı karşıya kaldı. Bunun yanı sıra evlerde de aynı şekilde kilovatsaat başına 5 cent ya da 6 centte ziyade artık 20 cent’lere kadar çıkan bir rakam görmekteyiz. Türkiye hiç şüphe yok ki Avrupa gaz tedarikinin çeşitlendirilmesinde vazgeçilmez bir rol oynamakta.
Doğal gazın Avrupa’ya Azerbaycan üzerinden getirilmesinde de çok büyük bir ölçekte Trans Adriyatik Boru Hattı üzerinden getirilmesinde de 2020’den beri bir çalışma var. Dolayısıyla da bu anlamda gerekli olan boru hattı kapasitesinin artırılması Türkiye’nin de bir enerji merkezi olarak rolünü güçlendirme noktasında çok önemli olacaktır.”