Kapanmayan yara Srebrenitsa

Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da 11-12 Temmuz 1995’te Sırp ordusunun Boşnaklara yönelik soykırımında katledilen binlerce kişi Potocari Anıt Merkezi’nde düzenlenen törenle anıldı.Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da 11-12 Temmuz 1995’te Sırp ordusunun Boşnaklara yönelik soykırımında katledilen binlerce kişi Potocari Anıt Merkezi’nde düzenlenen törenle anıldı.Soykırımın 27’nci yıldönümünde gerçekleştirilen anma programına Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, Konseyin Hırvat üyesi Zeljko Komsic, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Fatih Şahin, Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve Bursa Milletvekili Refik Özen, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Karadağ Başbakanı Dritan Abazovic, Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Dzaferovic törende yaptığı konuşmada, üzerinden 27 yıl geçtiği halde yüzlerce soykırım kurbanının kemiklerine hâlâ ulaşılamadığını, Srebrenitsa’nın dünyanın en hüzünlü kenti olduğunu dile getirdi.

‘İNSANLIK SUÇU’

Numan Kurtulmuş törende yaptığı konuşmada, Srebrenitsa’daki soykırıma uluslararası camianın sessizliği, kararsızlığı ve duyarsızlığının en az yapılan soykırım kadar insanlığın hafızasında derin ve acı izler bıraktığını ifade etti. “Türkiye Cumhuriyeti adına bu insanlık suçunu bir kez daha en kuvvetli ifadelerle lanetliyorum” diyen Kurtulmuş, Srebrenitsalı bir çocuğun belleklere kazınan “Çocukları küçük kurşunlarla mı vururlar anne, akar mı onların da kanları?” sözünü hatırlattı. Acıların tekrarlanmaması için küresel ölçekte artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslamofobiye karşı hep beraber mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yolladığı mesajı okudu.

NE OLMUŞTU?

Eski Yugoslavya’nın dağılması sırasında iç savaş sürerken Bosnalı Müslümanların yaşadığı Srebrenitsa 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edildi. Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye gitmelerine izin Sırplar ordusu 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrika ve depolarda katledilip toplu mezarlara gömüldü. Toplu mezarlarda bulunan kurbanlar, kimlikleri tespit edildikçe her yıl 11 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda törenle toprağa veriliyor. Yüzlerce kurbanın cenazesine ise henüz ulaşılabilmiş değil.

‘SOYKIRIMI ASLA UNUTMAYACAĞIZ’

Srebrenitsa katliamının 27’nci yıl dönümü dolayısıyla siyasiler anma mesajları yayımladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından “Avrupa’nın kalbinde yaşanan, insanlık tarihinin en kara lekelerinden olan Srebrenitsa Soykırımı’nın 27. yıl dönümünde aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabır diliyorum. Hak ve adalet arayışında Bosnalı kardeşlerimizi hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.Srebrenitsa katliamının 27’nci yıl dönümü dolayısıyla siyasiler anma mesajları yayımladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından “Avrupa’nın kalbinde yaşanan, insanlık tarihinin en kara lekelerinden olan Srebrenitsa Soykırımı’nın 27. yıl dönümünde aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabır diliyorum. Hak ve adalet arayışında Bosnalı kardeşlerimizi hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: “Korunmak için insanlığa sığınan masumların katillere teslim edildiği, insanlığın kaybedildiği bugünü asla unutmayacağız. Drina sularında, Mostar Köprüsü’nde bedenleri sonsuzluğa uğurlanan Müslüman kardeşlerimizi, cesetleri yakılarak yok edilen bedenleri, 20 yıl sonra iki küçük oğlunun bedenlerine değil ama sadece bir kol ve bir bacağına kavuşan annelerin yürek yangınını gelecek nesillere anlatmaya devam edeceğiz. Aliya İzzetbegoviç’in sözleriyle; geleceğimizi geçmişimizde aramayacağız, kin ve intikam peşinde koşmayacağız fakat yapılanları da asla unutmayacağız. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır. Dünyaya bu gerçekleri anlatma kararlığımız eksilmeyecektir. Türkiye Cumhuriyeti, Boşnak kardeşlerimizin her daim sırtını yasladığı duvar olmaya devam edecektir. Benliklerine sahip çıkan Bosnalıları yok ettiğini düşünen zihniyetin, bu acıyla yeni bir dirilişin ateşini yakmaya vesile olduklarını hatırlatmak istiyorum. Srebrenitsa’da yapılan bu katliam ve işlenen insanlık suçu, kendini medeniyetin beşiği gören modern Avrupa’nın öldüğü yerdir.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: 
“Bundan 27 yıl önce, tüm dünyanın gözleri önünde Srebrenitsa’da katledilen Boşnak kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. 21. yüzyılın eşiğinde Avrupa’nın göbeğinde yaşanan ve tarihin en utanç verici vahşeti olan bu soykırımı asla unutmayacağız!”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: “Srebrenitsa Soykırımı’nda kaybettiğimiz Bosnalı kardeşlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Yaşanan acıları unutmayacak, unutturmayacağız.”

50 KURBAN DAHA TOPRAĞA VERİLDİ

Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da 1995 yılındaki soykırımda katledilen ve kimlikleri tespit edilen 50 soykırım kurbanı daha Potoçari Anıt Mezarlığı’nda toprağa verildi. En büyük insanlık trajedilerinden biri olarak kabul edilen ve insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen soykırımda katledilen ve kimlikleri belirlenen 50 kurbanın naaşları kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Savaşın ardından kayıplar için başlatılan çalışmalarda toplu mezarlarda bulunan kurbanlar, kimlik tespitinden sonra her yıl 11 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda törenle toprağa veriliyor. Bu yılki törenle birlikte toprağa verilen Srebrenitsa kurbanlarının sayısı 6 bin 721’e ulaştı.

27 YIL SONRA GELEN ÖZÜR


Hollanda hükümeti, 11 Temmuz 1995’te Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kasabasında, Sırp güçlerince katledilen 8 binden fazla Müslüman erkek ve çocuğun yakınlarından resmen özür diledi. BBC Türkçe’nin haberine göre, Srebrenitsa katliamının 27. yıldönümü nedeniyle Potocari mezarlığında düzenlenen törene katılan Hollanda Savunma Bakanı Kasja Ollongren, uluslararası toplumun Srebrenitsa halkını korumayı başaramadığını belirterek, “Bu topluluğun bir parçası olarak Hollanda hükümeti, bu başarısızlığın siyasi sorumluluğunu paylaşıyor. Bunun için en derin özürlerimizi sunuyoruz” dedi. Katliam sırasında Birleşmiş Milletler (BM) adına bölgede görevli Hollanda Görev Kuvveti  askerlerine “bronz şeref madalyası” verilmesi tepki toplamıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir