‘Kansere karşı hedef ilk hücre olmalı’

Mert İnan – Dünyada her yıl 20 milyon insan kanser tanısı alıyor ve neredeyse 10 milyon insan kanser nedeniyle ölüyor. Kanser tedavisine karşı bilimsel çalışmalar aralıksız sürerken Kanser Savaşçıları Derneği’nin davetlisi olarak Türkiye’ye gelen ABD Columbia Üniversitesi Myelodisplastik Sendrom Direktörü Prof. Dr. Azra Raza, tedaviye yönelik çalışmaların farklı kulvarda yürütülmesi söylüyor. “Kanseri son evrelerde tedavi etmeye çalışmak yerine vücutta kanserin ilk hücresini bulmaya odaklanmalıyız” diyen Pakistan kökenli bilim insanı Prof. Dr. Raza, “Günümüzde kanserin son hücresini tedavi etmeye çalışıyoruz fakat kanser ilk hücreyle başlıyor. Kanser tedavisinde erken teşhis ciddi oranda başarı sağlıyor ancak bizim erken evre dediğimiz evrelerde bile kanserler yeterince erken evrede yakalanamıyor. 1 trilyon dolarlık bütçeyle bugünden daha iyi tedaviler ve daha fazlasını yapabilmeliyiz. Günümüzde son hücreyi tedavi etmek için uğraşıyoruz, milyonlarca doları buraya akıtıyoruz ancak yatırımlarımızı ilk hücreyi bulmaya, erken tanıya yönlendirmeliyiz” diyor.

Bakış açısı değişmeli

Günümüzde kanser tedavilerinde ana tedavi planının kemoterapi ilaçları olduğuna dikkat çeken ünlü onkolog Prof. Dr. Raza, şunları söyledi: “Asla kemoterapi kullanmayın demiyorum. İnsanları ancak bu şekilde iyileştirebiliyoruz ve ben de hastalarıma bu klasik tedavileri veriyorum. Sadece bakış açımızı genişletmeliyiz. Üstelik bu tedavilere dünyanın her noktasındaki insan eşit olarak ulaşamıyor. Biz bilim insanları olarak tüm dünya insanlarına karşı sorumluyuz. Hayvan deneylerinin tümör biyolojisini araştırmak için kullanılmalı. New York metrosunda bir sürü fare var ancak hiçbiri kanser değil, biz önce fareleri kanser yapıyoruz ardından onları iyileştirmeye çalışıyoruz. Farelerde lösemiyi zaten tedavi ediyoruz ancak bunu güncel tedavilerle henüz insanda iyileştirmekte güçlük yaşıyor. Fareler üzerinde çalışmak yeterli değil. Bunun yerine insan dokusu ile çalışmalıyız. Biz ekibimizle yıllardan bu yana 60 binin üzerinde kan, tırnak, saç ve kemik iliği örneklerini toplayarak dokümante ettik. Burada amacımız: İlk hücreyi bulmak
ve hastayı kanser olmadan kurtarmak ve bir anlamda kanserden korumak.”

Başucu kitabı

Kanser Savaşçıları Derneği Kurucu Eş Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner, Prof. Dr. Azra Raza’nın kanser araştırmalarına farklı bakış açısı sunduğu “İlk Hücre” kitabının tıp öğrencilerinin ve araştırmacılarının başucu kitabı olması gerektiğine söyledi. Çetiner, “Kanser araştırmaları noktasında bu zamana kadar yapılanlar ile çok yol aldık ama daha hızlanmalıyız. Şimdiki tedaviler çok büyük katkı sağladı, pek çok insanı yaşama döndürdü. Ancak artık tedavi etmenin bir adım ötesine geçmemiz gerekiyor. Kanserin oluşumunu önleyebilirsek işte bu gerçek anlamda tıp devrimi olur” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir