Gülden Çoktan – İstanbulluların en fazla şikayet ettiği konuların başında kaldırım işgalleri geliyor. Skuterlerin, arabaların, tezgahların, masa ve sandalyelerin işgalleri nedeniyle kaldırımlarda yürümek neredeyse imkansız. Özellikle engelli aracı, tekerlekli sandalye veya bebek arabasıyla sokağa çıkanlar için yürümek çileye dönüşürken, kaldırımlardaki işgalin engellenememesine vatandaşlar adeta isyan ediyor.
İstanbul’un tüm ilçelerinde aynı durum yaşanırken Kadıköy Belediyesi, kaldırımları işgal eden tüm materyalleri kaldırıcaklarını açıklayarak geçtiğimiz günlerde yanlış parklama yapan skuterleri toplamaya başladı. Kadıköy’de yanlış ve kurallara aykırı parklanma yapan skuterlerin toplanmasına vatandaşlar destek verirken, kentte yaşayan birçok kişinin talebi aynı şekilde kaldırımlara atılan masa ve sandalyelerin de toplatılması… Kadıköy, Bahçelievler, Beyoğlu, Fatih, Beşiktaş gibi insan hareketliliğinin fazla olduğu ilçelerde bu işgaller oldukça yoğun şekilde göze çarpıyor. Karaköy’de sadece kaldırımlar değil bazı yollar bile işgal altında. Çok sayıda kafenin masa ve sandalyeleri yola kurulurken, ne insanlar ne de araçlar yolları kullanamaz hale gelmiş.
İlçelerin isimleri farklı olsa da tablo aynı. Çoğu otomobil sürücüsü park edecek yer bulamayınca araçlarını kaldırımlara park ediyor. Özellikle engelli vatandaşlar yürümekte zorlanırken kaldırımları yayalar hariç herkes kullanıyor. Megakentte yaşayan vatandaşların, en çok şikayet ettiği konuların başında gelen kaldırım işgallerine yönelik şikayetler ise her geçen gün artıyor. Barış Cesur, Kadıköy Belediyesi’nin yaptığı gibi yanlış park edilen scooterların kentin her yerinde toplanması gerektiğini ifade ederek yaşlılar ve bebek sahipleri için kaldırımlar da yürümenin çok büyük bir ızdıraba dönüştüğünü ifade etti.
Masa koyuyorlar
Kaldırımları sadece skuterlerin değil araçların, işletmelerinde işgal ettiğini söyleyen Ali Yılmaz, “Kaldırımlar da sadece skuter yok. Araçlar park ediliyor. Masa sandalye atılıyor. Yürüyemiyorsunuz. Bazı işletmeler kaldırımlara masa atmayı bir tarz olarak benimsemiş. Çoğu yola da masa sandalye atıyor. Demek ki denetimler ve cezalar yeterli değil ki bu soruna çözüm üretilemiyor. Çözümü çok kolay olan bir olay çözülemiyor. Sadece skuterlarla bitecek bir sorun değil bu. Esnafın işgali de sürücülerin işgali de ortadan kaldırılmalı. Biri bir diğerinden daha az etkili veya görmezden gelinebilir değil” dedi.
CEMAL YURTTAŞ Milliyet
Kadıköy Belediyesi denetimi genişletiyor
Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı kaldırımların özgürleştirilmesi için alınacak tedbirlerin sadece elektrikli skuterlerle sınırlı kalmayacağını, kaldırımlarda yaya geçişini engelleyecek motosikletlere de müsamaha göstermeyeceklerini söyledi. Odabaşı, “1 Şubat Çarşamba gününden itibaren kaldırımlara park ederek yayaların yürümesini engelleyen kurye firmaları, işletmeler ya da özel kişilere ait motosikletlerin kaldırımlar üzerinde park yapmalarına asla müsamaha gösterilmeyecektir. Aynı şekilde bakkal, büfe, manav, market ya da benzeri işletmelerin, yayaların yürümesini engelleyecek şekilde kaldırımlara konan her türlü eşya, araç ve gereçleri gerekli düzenlemeleri yapmaları için bu işletmelere tanıdığımız süre olan 1 Şubat Çarşamba gününden itibaren ekiplerimiz tarafından kaldırımlardan toplanacaktır” uyarısını yaptı.
İşgaliyede yaya yolu kapanmamalı
Kentin bazı noktalarında meydan, yol ve kaldırımlara masa sandalye koyulmasının karşılığında belediyeler, işgaliye bedeli alıyor.
Belediye yetkililerinin verdiği bilgiye göre, kamu düzenin bozulduğu, yaya yolunun kapandığı veya vatandaşlardan şikayet gelmesi durumunda, geçmişten gelen işgal edilmiş alanlar değerlendirilerek kaldırılabiliyor. İBB, son yıllarda Boğaziçi’nde (Sarıyer-Beşiktaş ve Beykoz-Kadıköy arası) geçmişten gelen yüzlerce işgalli yapıyı yıkarak, bu alanları vatandaşların kullanımına açtı.