Kadına şiddete karşı yeni tedbirler devrede

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın imzasıyla tüm Başsavcılıklara “Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Genelgesi” gönderildi. Aile içi ve kadına karşı şiddet suçlarıyla etkin mücadele amacıyla yayınlanan genelgede, aile içi ve kadına yönelik şiddet suçları soruşturma bürolarında görevli Cumhuriyet savcılarının zorunlu durumlar dışında farklı işlerde görevlendirilmemesi istendi. Cumhuriyet Başsavcılıklarına doğrudan yapılan şikâyetlerde mağdurun beyanının bizzat Cumhuriyet savcısı tarafından alınması gerektiği ifade edildi. Olaya ilişkin delillerin ivedi şekilde toplanması istenirken, mağdurun beyanının özel ortamda alınması gerektiği ya da şüpheli ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu hallerde Adli Görüşme Odasında uzman aracılığıyla alınması hususuna da dikkat çekildi.

ELEKTRONİK KELEPÇE UYGULAMASI

Genelgede, özellikle nitelikli ve tekrarlanan şiddet vakalarının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasının öneminin altı çizildi. Bu kapsamda Cumhuriyet savcısı tarafından aile (tedbir) mahkemesinden talepte bulunulduğunda, UYAP kayıtlarının incelenmesi, taraflar hakkında 6284 sayılı Kanun kapsamında daha önce verilmiş tedbir kararı, soruşturma ve kovuşturma dosyası ile risk oluşturabilecek bir davanın bulunup bulunmadığının araştırılması hususunda gerekli özenin göstermesi istendi. Genelgeye göre nitelikli veya tekrarlanan şiddet vakalarını içerenler başta olmak üzere yürütülen soruşturmalarda, şüpheli hakkında uzaklaştırma veya yaklaşmama tedbirleri ile birlikte teknik yöntemlerle takip (elektronik kelepçe) kararı verilmesi de talep edilecek ve bu tedbirlerin etkin şekilde uygulanması sağlanacak.

İZİNLER KOLLUĞA BİLDİRİLECEK

Genelgede, özellikle salgın nedeniyle cezaevinden izinli çıkan suçluların bu süreçte işledikleri yeni suçların kamuoyunda yarattığı infiale karşı da tedbirler yer aldı. Bu çerçevede daha önce 63 sayılı Suç Mağdurlarının Desteklenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde düzenlenen, kasten öldürme ve bu suça teşebbüs, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, çocuğun cinsel istismarı, nitelikli cinsel saldırı ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence suçlarından tutuklu ya da hükümlü bulunan kişilerin ceza infaz kurumlarından tahliye olması veya firar etmesi halinde ceza infaz kurumu müdürlüğünce mağdurun bulunduğu yer kolluk birimine bildirimde bulunulmasının sağlanması hususuna ek olarak genelgeyle, izin nedeniyle ceza infaz kurumundan ayrılma durumunda da aynı şekilde bildirim yapılmasının sağlanması istendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir