Akenerji “Kadın Enerjisi-Kampüste”, SEDAŞ “Kadın Enerjisi-Next” ve SEPAŞ “Kadın Enerjisi-Bi’şey Olmalı” programlarını organize ediyor. Projeler kapsamında, üniversite öğrencileri, çalışanların ortaokul, lise ve üniversitede eğitim gören kız çocukları ile grup şirketlerindeki kadınların, kariyer yolculuklarını desteklemek amacıyla birçok farklı çalışma hayata geçirildi.
Kadın Enerjisi Kampüste
Akenerji’nin “Kadın Enerjisi-Kampüste” projesi, enerji sektöründe kadın istihdamıyla beraber kadın lider sayısını artırmayı ve cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor. Türkiye İşverenler Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile Yenibirlider Derneği’nin birlikte yürüttüğü Genç Kadın Liderler Programı ve Bahçeşehir Üniversitesi ile UNITAR’ın (Birleşmiş Milletler Eğitim ve Araştırma Enstitüsü) Yönetici ve Liderler için Uluslararası Eğitim Merkezi CIFAL İstanbul ortaklığında hayata geçirilen “Kampüste” projesi kapsamında düzenlenen eğitimlerle toplamda 110 öğrenciye ulaşıldı. Aldıkları eğitim sonrasında jüriye projelerini sunan öğrencilerden 30’u staj ve mentorluğa hak kazandı. Bu öğrencilerin staj ve mentorluk süreçleri devam ediyor. Eğitimlere katılan ve projesi seçilen bir öğrenci, Erzin Doğalgaz Çevirim Santrali’nde mühendis olarak işe başladı.
Kadın Enerjisi Next
SEDAŞ’ın yürüttüğü “Kadın Enerjisi-Next” projesi ise kız çocuklarının lise ve üniversite eğitimlerinde elektrik bölümlerini seçmelerini teşvik ediyor. İstatistiklere göre her yıl üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan kız öğrencilerin oranı yüzde 18, liselerden mezun olanlar ise yüzde 16 seviyesinde. Next projesi ile bu oranların yükseltilmesi hedefleniyor. Birinci yılında beş öğrenciye burs imkanı sağlayan projede, her geçen yıl sayının artırılması planlanıyor. “Next Öğrenci Buluşmaları” ile toplamda 103 öğrenciye ulaşılan projede saha gezileri, uygulamalı teknik eğitimler ve mentorluk yoluyla gelişim hedefleniyor. Programı tamamlayanlara, Akkök Holding’in enerji grubu şirketlerinde işe alımlarda öncelik tanınacak.
Kadın Enerjisi Bi’şey Olmalı
Sepaş Enerji’nin liderliğinde Akkök Holding Enerji Grubu’nda görev yapan başta kadın çalışanlar olmak üzere tüm çalışanlara dokunan “Kadın Enerjisi-Bi’şey Olmalı” projesinde, 202 kadınla bire bir temas kuruldu. Proje kapsamında çevrim içi ve fiziksel olmak üzere “Bi’şey Olmalı Atölye” adı altında atölye çalışmaları düzenlendi. Katılımın gönüllülük esasına dayalı olduğu atölyelerde uzman psikologlar eşliğinde; iş hayatında kadınların maruz kaldığı cam tavan sendromu, ebeveynlik, duygular ve kişinin hayattaki rolleri ile farkındalık geliştirmesine yönelik çalışmalar yapıldı. Yıl boyunca süren atölyelerden Akenerji, SEDAŞ ve Sepaş Enerji’de görev yapan her iki kadın çalışandan biri yararlandı. “Bi’şey Olmalı Buluşmaları” adı altında Özlem Ataünal’ın ev sahipliği yaptığı kahvaltı etkinliklerinde bir araya gelen kadın çalışanlar, kadının iş hayatındaki rolü hakkında sohbet etme fırsatı yakaladı.
Olmazsa olmaz
Projenin detaylarını anlatan Akkök Holding Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyesi Özlem Ataünal, kadınların sosyoekonomik olarak güçlenmesi ve enerji sektörünün karar mekanizmalarında daha fazla yer almaları gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi:
“Gelecekte hem ülkemizde hem de dünyada sürdürülebilir kalkınma için kadınların ekonomiye katılımı olmazsa olmaz. Bu proje ile iş yaşamında kadınların önüne konan engelleri yok etmeye ve onları cesaretlendirmeye çalışıyoruz. Kadın Enerjisi projemizin birinci yılında toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliği konusunda somut adımlar atarak daha fazla kadına ulaştığımız için çok mutluyuz” dedi. Üniversite öğrencilerinin enerji grubu şirketlerinin kadın çalışanları ve çalışanların ortaokul, lise ve üniversitede eğitim gören kız çocuklarının eş zamanlı olarak projeden faydalandığının altını çizen Ataünal, “Projemizin birinci yılında bin 500 kişiye doğrudan fayda sağladık. Bu sayıyı Türkiye genelinde artırmak üzere projemizin kapsamını genişletmek için kolları sıvadık.”
Kumrulu “en güçlü 50 kadın” arasında
Türkiye’de 37 yıldır toplum sağlığına ve sağlık sektörüne katkı sağlayan, yüzde 100 yerli sermayeli Polifarma’nın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vildan Kumrulu, Fortune Türkiye dergisi’nin yayınladığı “Türkiye’nin En Güçlü 50 Kadını” listesinde yer aldı. Kumrulu, şunları söyledi:
“Tüm canlılara şifa dağıtmak için çıktığımız bu yolda, 37 yıldır durmadan aynı heyecanla büyümeye ve Türkiye ilaç sektöründe alanının lideri pozisyonumuzu koruyarak, dünyanın dört bir yanında hasta, sağlık hizmeti uzmanları, toplum ve diğer paydaşların yaşamlarına dokunmaya devam ediyoruz. Önce Hayat diyerek odağımıza hayatı aldık; sağlığa değer katarken ilaçta dışa bağımlılığı azaltarak ülkemize de hizmet ediyoruz. Üretim yapan bir şirket olmamıza rağmen çalışanlarımızın çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Polifarma olarak küresel çapta bir oyuncu olmamızı sağlayan gücümüz olan PolArGe merkezimizin, ‘Türkiye’de Ar-Ge merkezleri arasında en çok kadın çalışan sayısına sahip merkezlerden’ biri olduğunu gururla söylüyorum. Biz kadınlar; doğamız gereği dünyaya duygusal zekâmız, pozitif ve çözüm odaklı yaklaşımlarımız, aynı anda birden fazla işi organize edebilme yeteneğimiz, pratik zekâmız ile geliyoruz. Yani aslında iş hayatında beklenen tüm özelliklere sahipken kendimizi geri planda tutmamamız, cesur olmamız gerekir. Bu ülkenin kadınlarına inanıyorum, Türkiye’yi çok daha ileriye taşıyacağız.”
İELEV’in ilk kadın Yönetim Kurulu Başkanı
İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı, Mütevelli Heyeti Olağan Toplantısı’nda yapılan seçimle yeni yönetim kurulunu belirledi. İELEV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Seda Çelik Teker oldu.
İstanbul Erkek Lisesi’nden sonra İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Dr. Çelik Teker, üretim yönetimi alanında doktora yaptı. Profesyonel iş hayatına ilaç sektöründe başlayan ve farklı alanlarda yöneticilik yapan Dr. Teker, Türk-Alman Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev aldı. Görevlendirme ile 2018 yılından bu yana Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinde “Projeler ve Bilişim Teknolojileri Daire Başkanı” olarak çalışmalarını sürdüren Çelik Teker, aynı zamanda Türkiye Yapay Zeka Stratejisi Çalışma Grubu Başkanı, Ticaret Bakanlığı ve TİM İnovasyon Yönetimi mentorluğu görevlerinde de çalışmalarına devam ediyor.
HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ [email protected]