FERİT ZENGİN/HABER MERKEZİ- 2022 yılı Cumhurbaşkanlığı verilerine göre 5 milyon 400 bin yabancı uyruklu şahsın yaşadığı Türkiye’de, 1 milyon 294 bin yabancıyla başı çeken İstanbul’da her geçen gün artan göç dalgası ve sorunlarına yönelik olarak devreye sokulan ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından çarşamba günü yapılan basın toplantısıyla tanıtılan MGN (Mobil Göç Noktası) araçları şehir genelinde göreve başladı.
Pilot bölge olarak seçilen İstanbul’da devreye sokulan ve İl Göç İdaresi personeline teslim edilen araçlar, şehrin göçmen nüfusunun yoğun olduğu Fatih, Zeytinburnu, Bağcılar, Esenyurt, Sultangazi ve Başakşehir gibi ilçelerde görev yapıyor.
20 milyonluk mega kent
Resmi nüfusu 15 milyon 908 bin, dinamik nüfusu ise 20 milyon olarak tahmin edilen mega kentte Ekim 2022 itibariyle İçişleri Bakanlığı tarafından alınan kararla Fatih, Bağcılar, Esenyurt, Zeytinburnu, Avcılar, Bahçelievler, Başakşehir, Esenler, Küçükçekmece, Sultangazi ilçelerinde zorunlu haller dışında yabancı şahıslara ikamet verilmemesi kararı alınmıştı. İkamet alımının zorlaştırıldığı İstanbul’da, önüne geçilemeyen düzensiz göçmen akınına karşılık Bakanlık bu sefer MGN (Mobil Göçmen Noktası) olarak adlandırılan araçları devreye soktu.
Hem kaçak, hem de düzensiz göçmenle mücadelede Göç İdaresi personeli tarafından kullanılan araçlar pilot bölge olarak seçilen şehrin değişik ilçelerine geçtiğimiz hafta başı itibariyle dağıtıldı. Kaçak ve düzensiz göçmenlerin yoğun olarak bulunduğu Fatih, Zeytinburnu, Bağcılar, Esenyurt, Sultangazi ve Başakşehir gibi ilçelerde mobil halde devreye sokulan 20 araçta kurulan GÖÇNET üzerinden şüpheli yabancıların sorgulaması yapılacak.
Önümüzdeki günlerde Türkiye genelinde 30 şehirde daha 150 MGN aracının devreye sokulmasıyla yaygınlaştırılması planlanan yöntemle, çabuk ve anında sorgulamayla kaçak göçmen ayıklaması yapılacak.
‘Seyreltme’ sürüyor
İstanbul nüfusunun yüzde 3 ile 4’üne denk gelen bir oranla hemen hemen her ilçede var olup, Fatih, Bağcılar, Esenyurt, Zeytinburnu gibi ilçelerde yoğunluk gösteren Suriyelilerle ilgili de İçişleri Bakanlığı’nca geçtiğimiz yıl yürürlüğe sokulan “seyreltme politikası” doğrultusundaki çalışmalar devam ediyor. Kentin her bölgesinde yapılan denetlemelerle kaçak ve düzensiz göçmen sorunun önüne geçmeyi amaçlayan İçişleri Bakanlığı, çalışmalarına turizme sekte vurmayacak şekilde sürdürüyor.