JAWS’a Edremit’te koruma

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul – Büyük bir önyargıyla ‘canavar’ olarak nitelendirilen büyük beyaz köpekbalığının korunması için çabalayan bilim insanlarından WWF Türkiye Kıkırdaklı Balık Danışmanı ve Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Hakan Kabasakal, “Koruma çalışmalarının sembol ve karizmatik türüdür bu balık. Büyük boylara erişiyor, cinsel olgunluğa geç ulaşıyor, az yavru doğuruyor ve bu nedenle nüfusu azalınca kolay toparlanmıyor. Ekosistemin denge unsuru türünü bu nedenle korumak gerekiyor” dedi.

Üreme bölgesi

İlki 1975’te çekilen Jaws korku filmlerinin kahramanı olan büyük beyaz köpekbalığının üreme bölgelerinden birinin Ege Denizi’ndeki Edremit Körfezi’nde olduğunu belirten Kabasakal, “Bu alanın da koruma alanı ilan edilmesi, türün Akdeniz’deki neslini korunması açısından çok önemli. Bu açıdan dünyanın sayılı ülkelerinden biriyiz. Bu muhteşem balığı araştırmak için karşılık beklemeden 25 yıl çalıştım. Türk denizlerindeki varlığını anlatmaya çalıştım. Yılmadan çalışarak, büyük beyaz hakkında 20’ye yakın makale ve 2 kitap yazdım. Türü korumaya almak şahane bir sonuç” ifadelerini kullandı.

Ekosisteme gerekli

Korumaya alınan diğer türler ise “Akdeniz mercanı”, “Sarı deniz dalı”, “Beyaz deniz dalı”, “Mor deniz dalı”, “Beyaz çalı gorgonu” ve “Deniz kulağı” oldu. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda Topçu, “Akdeniz için endemik taş mercan, Cladocora caespitosa özellikle akvaryumların içine konulmak için kaçak toplanıyordu. Taş mercanla birlikte 397 omurgasız türün yaşadığını biliyoruz. Bu türün Akdeniz ekosisteminin karbon döngüsünde önemli bir rolü var. Taş mercan, kırmızı listede ve nesli tükenmekte” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir