MELİSA VARDAL- Mina’nın Çocukları Projesi, “Kolektif İyileşme” ile Metrohan’da sanatseverlerle buluşuyor. Cumhuriyet’in 100. Yılı Projeleri arasında yer alan “Kolektif İyileşme” uluslararası ölçekte üretim yapan 18 kadın sanatçıyı bir araya getiriyor. Proje kapsamında serginin yanı sıra söyleşiler, atölye ve deneyim buluşmaları mart ayı boyunca “iyileşmek” için gerçekleştirilecek.
Daha önce de Bodrum’da “Kolektif Hafıza”, Trabzon’da “Kolektif Yansıma” projelerini gerçekleştiren Mina’nın Çocukları Projesi’yle 10-14 yaşlarındaki ihtiyaç sahibi genç kızların gelecekte güçlü bireyler olabilmeleri amaçlanıyor. Mina’nın Çocukları bu defa ise geçen ay yaşadığımız depremin genç kadınlar üzerindeki etkisini en aza indirmeye çalışıyor. Sergi süresince yapılacak bağışlar barınmada ve eğitime erişimde sorun yaşayan üniversiteli genç kızlara destek için kullanılacak.
Sergide Leyla Emadi (solda) ile Saelia Aparicio’nun eserleri dikkat çekiyor.
Psikotrepi alabilecekler
Güncel sorunları mercek altına alan proje, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü de kapsayan mart ayı boyunca ibreyi kadının toplumsal hayatta yaşadığı sorunlara çeviriyor. Neoliberal düzenin getirdiği sorunlara eleştirel bir bakış atan sergi gücün kötüye kullanılmasıyla bireye ait olan beden, kimlik ve aidiyet kavramlarını dönüşümünü işaret ediyor. Bireyselliğin öne çıktığı bu sistem kısır bir bunalım döngüsüne oluşturuyor. Bireylerin değil toplumların kazanabileceği bu düzende eşitsizliği en çok da kadınlar hissediyor. Bir araştırma şirketinin depresyon endeksinin kadınlarda daha yüksek olduğu verisini baz alan sergide kollar “iyileşmek” için sıvanıyor. Proje kapitalist söylemlerin kadın bedeni üzerindeki etkisine, flört şiddetine, dışlanmışlık hissine, toplumsal hafızadaki kadına, dijital obeziteye, dolaylı iletişime, fiziksel ve psikolojik güven gibi kadınların hayatını etkileyen sorunlara farkındalık kazandırmayı amaçlıyor.
Sergide Hoda Tawakol, Alicia Framis, Mehtap Baydu, Saelia Aparicio, Silva Bingaz, Roslyn Orlando, Neriman Polat, Nancy Atakan, İnci Eviner, Nergiz Yeşil, Büşra Çeğil, Lara Ögel, Zeyno Pekünlü, MADEYOULOOK, Tracey Emin, Deniz Hartık, Leyla Emadi, Leyla Gediz’in eserleri yer alıyor. Proje kapsamında ayrıca yapay zekâ ile oluşturulan Character AI girişimi ile ziyaretçiler Sigmund Freud’un “bot”undan psikoterapi seansı alabilecekler.