Mehtap Gökdemir – Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem hedefiyle yola çıkan ve yaklaşık bir yıl önce ilk toplantısını 12 Şubat 2022’de gerçekleştiren Altılı Masa, önceki gün İYİ Parti’nin ev sahipliğinde 11. kez bir araya geldi. Toplantıyla birlikte altılı masa “Millet İttifakı”na dönüştü. 9 saati aşan toplantı sonrası yapılan açıklamada, ilk kez cumhurbaşkanı adayı için “Altılı Masa’nın ortak adayı” ifadesi yerine, “Millet İttifakı’nın ortak adayı” ifadesi kullanılarak, yeni ittifak yapılanması kamuoyuna dolaylı şekilde de olsa ilan edildi. Altılı Masa’nın, Millet İttifakı’na dönüşme sürecinin 14 Mayıs seçim tarihinin ilanıyla hızlandığı konuşuluyor. Parti kurmayları süreci “Altılı Masa güç birliğinden artık ittifaka dönüştü” sözleriyle özetlerken, gözler ittifakın ortak cumhurbaşkanı adayının netleşeceği belirtilen 13 Şubat’ta Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde yapılacak buluşmaya çevrildi.
Ortak Politikalar Metni’ni 30 Ocak’ta kamuoyuna açıklayacak olan Millet İttifakı’nın 13 Şubat toplantısına kadar geçiş sürecinin yol haritasını da netleştirip, bu toplantıda ortak aday ismine karar vermesi bekleniyor. Kulislerde ortak aday açıklamasının 13 Şubat’ta hem evsahibi hem de altı liderler arasında en kıdemli isim olarak SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu tarafından yapılabileceği konuşuluyor. Ancak adayın ilanının yakın tarihli başka bir organizasyona bırakılabileceği de belirtiliyor.
Kollektif yönetim şekli
Millet İttifakı adayını açıklarken, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçilene kadar ülkeyi nasıl yöneteceğini, liderlerin konumunun ne olacağını, bakanlıkların nasıl paylaşılacağını, hangi adımların atılacağını ortaya koyacak ve bunu altı liderin imza atacağı bir protokole bağlayacak. Kulislere göre; liderler cumhurbaşkanıyla birlikte ülkeyi istişareyle yönetecek, kollektif bir yönetim hayata geçirilecek. Dileyen genel başkan milletvekili olacak, dileyen cumhurbaşkanı yardımcısı olarak kabinede yer alacak.
Bilinen, tanınan aday
Toplantı sonrası yapılan ortak açıklamanın şifrelerini Milliyet’e yorumlayan partilerin kurmayları, liderlerin yeniden bir araya gelmek için 13 Şubat gibi çok yakın bir tarihi belirlemelerine dikkati çekerek, bunun “aday konusunda bir kanaatin oluştuğunun göstergesi” olduğunu savundular. Kurmaylar, “SP’de yapılacak toplantının tarihi önceden belirlenmemişti. Liderler toplantı anında bu tarihe karar verdi. 13 Şubat’ta hem yol haritası hem cumhurbaşkanı adayının açıklanma ihtimali çok yüksek. 13’ünde muhtemelen cumhurbaşkanı adayımızı duyacağız” görüşünü dile getirdiler. Ortak cumhurbaşkanı adayında ibrenin Kılıçdaroğlu’na dönük olduğunu ifade eden kurmaylar, “Seçime bu kadar az bir zaman kala, ancak tanınırlığı çok yüksek, bilinen, adı geçen biri aday olur. Kemal Bey kuvvetle muhtemel” değerlendirmesini yaptılar.
İki ayrı kampanya yürütülecek
CHP kulislerine göre, Kılıçdaroğlu aday olursa, parti ve cumhurbaşkanı adayı olarak Kılıçdaroğlu için iki ayrı kampanya yürütülecek. Bu kampanyaları yürütecek ekipler de ayrı olacak. Kulislerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı kampanyasını yürütmek istediği de konuşuluyor. Aday gösterilmesi halinde Kılıçdaroğlu’nun seçilene kadar CHP’nin başında kalacağı, seçildikten sonra ise partisinden istifa edip, Cumhurbaşkanlığı yeminini “partisiz” olarak devam edeceği belirtiliyor.
Seçim merkezinde toplanacaklar
Millet İttifakı’na dönüşen Altılı Masa liderleri aday ilanının ardından sıralı toplantılarına da son verecek. Edinilen bilgiye göre, liderler ihtiyaç duydukları her an bir araya gelecek ve bu görüşmeler artık bir partinin ev sahipliğinde değil, ortak adayın kampanyasını yürüteceği seçim merkezinde gerçekleştirilecek.