İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü Başkanı Profesör Carlo Doglioni, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından oluşan tabloyu değerlendirdi.
Doglioni, İtalyan basınından Corriere della Sera gazetesine verdiği demeçte, sarsıntıların büyüklüğüne dikkati çekti. İtalyan deprem uzmanı, şunları söyledi:
“3 metre hareket etti”
Arap levhası dediğimiz şey, Anadolu levhasına göre kuzeydoğu-güneybatı yönünde yaklaşık 3 metre hareket etti.
“Büyük bir deprem”
Doglioni, levhanın ne kadar uzağa hareket etmiş olabileceğine ilişkin soru üzerine, ellerindeki verilere göre, fayın en az 150 kilometre boyunca 3 metreden daha fazla bir yer değiştirmede bulunmuş olabileceğini anlattı.
Her şeyin birkaç on saniye içinde olduğunu dile getiren Doglioni, “Bu, büyük bir deprem.” ifadesini kullandı.
“Türkiye, güneybatıya doğru hareket etmiş gibi”
Fay düzleminin çok eğimli olduğunu anlatan aynı uzman, olay sırasında fayın iki yanında yatay bir yer değiştirme gözlemlediklerini belirtti ve ekledi:
İki kanat birbirine göre hareket etti. Başka bir deyişle: Türkiye, Arap levhasına göre güneybatıya doğru hareket etmiş gibi. Akdeniz’in en tehlikeli bölgelerinden biri olan çok sismik bir bölgeden bahsediyoruz.
Tsunami uyarısıyla ilgili konuştu
Depremin ardından İtalya’da verilen tsunami uyarısına da değinen Carlo Doglioni, uyarının kapatıldığını, ancak bunun yeniden devreye alınmayacağı anlamına gelmediğini aktardı.
Doglioni, “Akdeniz’in daha batısındaki ülkeler endişelenmeli mi?” sorusunu da yanıtladı:
Bu hareketlerin hiç durmayan türde olduğunu söyleyebilirim. ‘Hızlı gelişen’ davranış olarak biliniyor ancak deprem, İtalyan jeolojik sisteminden çok uzaktaki bir yapıyı etkiliyor. Bu, dikkatimizi yüksek tutmamamız gerektiği anlamına gelmez, çünkü İtalya her zaman mevcut jeolojik canlılığa sahip alanlar var.