İstikamet dostluk ve edebiyat

Seray Şahinler – “Birtakım modalarla, şaklabanlık ve de cambazlıklarla hikâye, roman yazılmaz. Bu iş ömür törpüsüdür, deneydir, yetenektir” diyor 40 kuşağının toplumcu gerçekçi yazarlarından Samim Kocagöz… Kocagöz, Türk edebiyatının üretken isimlerinden biri; henüz lise yıllarında başlayan edebiyat aşkı ömrünün sonuna kadar devam etmiş, hayatı boyunca hikâye ve roman bayrağının taşıyıcılarından olmuş.

Mesut Gengeç imzalı “Samim Kocagöz-Mecburi İstikamet” belgeseli, hayatını yazmaya adayan bir ismin edebiyattaki yerini hatırlatan bir vefa filmi. “Mecburi İstikamet” hem Kocagöz’ün edebiyat dünyasına kaynak oluşturan arşivine hem ‘40 ve ‘50’lerin edebiyat dünyasına pencere açıyor. Belgeselde Kocagöz’ü; Doğan Hızlan, Feridun Andaç, oyuncu Tamer Levent, Eski Dışişleri Bakanı olan yeğeni Şükrü Sina Gürel, oğlu Şükrü Kocagöz ve kendisini tanıyan İzmirli edebiyat çevreleri anlatıyor. Belgesel, Kocagöz’ün yazar kimliğinin yanında futbola ilgisini, siyasete girişini, aile saadetini, yayıncılık serüvenini de aktarıyor. Bu yönüyle hem bir edebiyatçıyı hem bir Cumhuriyet aydınını tanıtıyor.

Tek vasiyeti eserlerinin korunması

Samim Kocagöz, 5 Eylül 1993’te, yayımlanmasını hayal ettiği “Kocagözgiller” romanını yazdığı günlerde hayata veda eder. Tek vasiyeti ise eserlerinin korunmasıdır, ancak bu şekilde hislerini ve düşüncelerini gelecek kuşaklara aktaracağını düşünür… “Mecburi İstikamet” rotası edebiyat ve muhabbet olan nahif bir yazarın hayatını bugüne taşırken, vefa bekleyen birçok değerli ismi de hatırlatıyor.

Bir avuç güzel insan…

“Filmi” biraz geri saralım… Geçtiğimiz yıl Ara Güler Müzesi’nde düzenlenen “Bir Avuç Güzel İnsan” sergisindeki birçok fotoğraf karesi Ara Güler tarafından Kocagöz’ün İzmir’deki evinde çekilmişti. Yazarın açılışta konuştuğumuz oğlu Şükrü Kocagöz elinde bu karelerden yüzlerce olduğunu, 40 kuşağının yazar, şair ve ressamlarından aklınıza gelecek birçok ismin Kocagöz’ün evinde buluştuğunu anlatmıştı. “Samim Kocagöz-Mecburi İstikamet” belgeseli yazarın hayatına ve edebi kişiliğine ışık tutarken bu buluşmalarda karşımıza çıkan Salah Birsel, Necati Cumalı, Şadi Çalık, Şükran Kurdakul, Attila İlhan, Abidin Dino, Orhan Veli, Orhan Kemal gibi isimleri anarak, bir avuç güzel insanın zorlu ama güzel yolculuğundan manzaralar sunuyor.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir