İstanbul’un boş alanları mezbahaya döndü

ALEYNA SEVİM İstanbul – İstanbul’da Kurban Bayramı’nın ilk gününde ortaya çıkan manzara yine şaşırtmadı. Boş araziler, bahçe, cadde, sokak ve bina önleri gibi umuma açık mekânlar adeta mezbahaya döndü. Belediyelerin belirlediği kurban kesim merkezlerinde her şey usulüne uygun bir şekilde hijyenik şartlarda yapılırken, merkezler yerine istedikleri yerde kurbanlık kesen vatandaşlar çirkin görüntüler ve çevre kirliliğine neden oldu. Denetimlerin yetersiz kaldığı yerlerde vatandaşlar kurbanlıkları aldıkları yerde kesti. 

Sıra beklememek için 

Sultangazi Cebeci Mahallesi’nde kurbanlıklarını satın alan kişiler hayvanları kesim alanına taşıyıp sıra beklemek istemedikleri için çadır ve kaldırım kenarlarında kurbanlık hayvanları kesti. Güvenlik görevlilerin sık sık yaptığı uyarıları dinlemeyen vatandaşlar, kurbanlıklarını umuma açık yerlerde ve sağlıksız koşullarda kesip etleri parçalara ayırdıktan sonra hayvanların derilerini kaldırım kenarlarına ve direklerin altına attı. Avcılar Tahtakale Mahallesi yolu üzerindeki boş arazilerde vatandaşlar hayvanları uygunsuz koşullarda kesip derilerini olduğu yerde bıraktı. Bölgede denetimin olmaması dikkat çekti. Esenyurt’ta da benzer manzaralar olmasına karşın Selahaddin Eyyubi mahallesindeki kurban pazarında hayvanların iç organlarının her yere dağılması sebebiyle sineklerin çoğaldığı görüldü. 

Kepçelere astılar 

Sultangazi ve Esenyurt bölgelerinde aileleri ile kesim alanına gelen çocukların da kurban kesimini izlemesi dikkat çekti. Kesim alanındaki bazı çocukların aile büyüklerinin deri yüzmesi sırasında çıplak elle hayvanların derilerini taşıdıkları görüldü. Esenyurt’ta kesim merkezinin hemen yanında kepçelere asarak deri yüzme işlemleri yapılması havadan da görüntülendi. Esenyurt’ta birçok noktada boş arsalar ve yol kenarlarında kaçak kesimler yapıldı. Kesim sırasında küçük yaştaki çocukların da seyretmesi dikkat çekti. Esenyurt Belediyesi, kaçak kesimlere karşı dron ile denetim yapsa da bölgede kaçak kesim tam olarak engellenemedi. Tespit edilen adreslere zabıta ekipleri yönlendirilerek, sokakta kurban kesimi engellenmeye çalışıldı. 

Denetim işe yaradı 

Kağıthane’deki viyadük altında yer alan alanda da zabıta ekiplerinin sıkı önlemleri işe yaradı. Bölgede yer alan çoğu hayvan sahibi ise satamadıkları kurbanlıklarını araçlara yükleyerek pazarı terk etti. Başakşehir’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin satış ve kesim yerinde ise manzara farklıydı. Ekiplerin yoğun çalıştığı alanda, kurbanlıklarını önceden alan vatandaşlar sıraya girerek hijyenik ortamda kurbanlıklarını kesim merkezlerinde kestirdi. 

3036 TL cezası var

Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara, Çevre Kanunu’nun 20’nci maddesi gereğince 3036 TL idari para cezası uygulanacak. Konutlarda kurban atıklarının toprağa gömülmesi halinde yasağa uymayanlara 7283 lira idari para cezası verilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir