İstanbul’da öldürülen İranlı teknoloji uzmanı cinayeti davasında ‘şerh’ ayrıntısı

Üç yıl evvel İstanbul İranlı teknoloji uzmanı Masoud Molavi Vardanjanı’nın öldürülmesine ait görülen davada mütalaa açıklandı. Naci Şerifi Zindaşti’nin firari sanıkları ortasında yer aldığı sanıklar hakkında değişen oranlarda mahpus cezası istendi. Mahkeme liderinin üç sanığın tutukluluk halinin devamına karşı koyduğu muhalefet şerhi dikkati çekti.

İstanbul Şişli’de, 14 Kasım 2019 tarihinde İranlı teknoloji uzmanı Masoud Molavi Ardanjani’nin öldürülmesine ait İranlı Naci Şerifi Zindaşti’nin firari sanıkları ortasında yer aldığı 3’ü tutuklu 14 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 39. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmada, tutuklu sanıklar Abdulvahhab Koçak ile Veli Sarı hazır bulundu. Kimi tutuksuz sanıklar ve sanıkların avukatları da mahkemeye katılırken, tutuklu sanık Cengiz Akin ise SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı.

OLAY YERİNDE KEŞİF

Duruşmada temel hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, 14 Kasım 2019’da, maktul Masoud Molavi Vardanjani’nin Şişli’de sanık Ali Esfanjani’yle birlikte yürüdüğü sırada, sanık Abdulvahhab Koçak tarafından silahla öldürüldüğünü, sanık Koçak’ın maktul Vardanjani’ye 11 el ateş ettiğini ve olay yerinde tesadüfen bulunan Nuri Özden’in ise kendisine isabet eden mermi çekirdeği nedeniyle yaralandığını aktardı. Mütalaada, sanık Koçak’ın olaydan iki gün evvel Adıyaman’dan İstanbul’a geldiği, bir gün öncesinde olay yerinde keşif yaptığı, cinayeti tasarladığının anlaşıldığı kaydedildi.

İKİ SANIĞA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Açıklanan mütalaada, sanık Abdulvahhab Koçak’ın maktule yönelik ‘tasarlayarak taammüden öldürme’ cürmünden ağırlaştırılmış müebbet mahpus, müşteki Nuri’ye yönelik ise ‘kişinin hayatını tehlikeye sokacak halde silahla taammüden yaralama’ kabahatinden 2 yıldan 4,5 yıla kadar mahpus cezasıyla cezalandırılması talep edildi. Ayrıyeten sanık Amin Parvazi’nin ise ‘tasarlayarak taammüden öldürmeye azmettirme’ hatasından ağırlaştırılmış müebbet mahpus cezasıyla cezalandırılması talep edildi.

Bu davanın bir numaralı sanığı Zindaşti de öbür bir davadan Nisan 2018’de yakalanmış, Ekim 2018’de eski AKP milletvekilli Burhan Kuzu’nun da isminin karıştığı skandal kararla tahliye edilmişti.

Sanıklar Veli Sarı, Cengiz Akin ve Birol Özdemir’in ‘tasarlayarak taammüden öldürmeye yardım etme’ hatasından 15’er yıldan 20’şer yıla kadar mahpusla cezalandırılmaları istenen mütalaada ayrıyeten, sanık Siavash Abazari Shalamzari’nin de ‘suçluyu kayırma’ ve ‘resmi dokümanda sahtecilik’ hatalarından 2,5 yıldan 10 yıla kadar mahpus cezasıyla cezalandırılması talep edildi.

Mütalaada, sanıklar Seyed Mohammad Reza Razavi, Ehsan Ghominejad, Sina Forouhar, Houtan Khezerlou ve Aşkın Bulduk hakkında kanıt yetersizliği münasebeti ile beraat kararı verilmesi istendi. Öte yandan haklarında yakalama kararı bulunan sanıklar Naci Şerifi Zindaşti, Mohammad Reza Nasırzadeh Noshahr ve Ali Esfanjani’nin ise evraklarının ayrılmasına karar verilmesi talep edildi.

Cumhuriyet Savcısı mütalaasında ayrıyeten, sanıklar Abdulvahhab, Veli ve Cengiz’in üzerlerine atılı kabahatin vasıf ve mahiyeti gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

“KAMERA LATİFESİ MI BU?”

Duruşmada temele ait mütalaaya karşı savunma yapan sanık Abdulvahab Koçak, “Bu beşerler İranlı. Ben Adıyamanlıyım. Anam, babam, ceddim, 7 göbek sülalem Türk. Bunları tanımam etmem. Kamera latifesi mı bu? Ben Ali Koçak’ın kardeşiyim. Ali Koçak, Zindaşti’nin sürücüsü. Ben de Naci Şerifi Zindaşti’yi abimin işvereni olduğu için tanıyorum” diyerek, cinayetle ilgisi olmadığını sav etti.

“BEN VATAN HAİNİ DEĞİLİM”

Tutuklu sanık Cengiz Akin ise savunmasında, “Ben vatan haini değilim, Türk milliyetçisiyim. Sonuna kadar milliyetçiyim. Takdir sizin” dedi. Sanık Amin Parvazi, Veli Sarı, Birol Özdemir, Seyed Mohammad Reza Razavi, Siavash Abazari Shalamzari, Ehsan Ghominejad, Houtan Khezerlou ve Aşkın Bulduk ise hatasız olduklarını belirterek beraatlarını talep ettiler. Sanıkların avukatları da beraat talebinde bulundu. Birtakım avukatlar da mütalaaya karşı savunma yapmak için mühlet talebinde bulundu.

MAHKEME LİDERİ ŞERH KOYDU

Mahkeme, sanıklar Abdulvahhab Koçak, Cengiz Akin ve Veli Sarı’nın tutukluluk halinin devamına oy çokluğuyla karar verdi. Mahkeme lideri, sanıklar Abdulvahhab Koçak, Cengiz Akin ve Veli Sarı’nın tutukluluk halinin devamına karşı koyduğu muhalefet şerhinde, mevcut kanıt durumu ve tutuklu kaldıkları müddet sebebiyle daha fazla tutuklu kalmalarının mağduriyetlerine yol açacağını, bu nedenle tahliye edilmeleri gerektiğini aktardı.

Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklar hakkındaki isimli denetim kararlarının devamına ve sanıklar ile avukatlarına temele ait mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için mühlet verilmesine hükmederek duruşmayı erteledi. (İHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir