‘İstanbul’da Fetret Devri bitecek’

Gülden Çoktan – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2020’de çıkan yangında çatısı ve müştemilatı yanarak kullanılamaz hale gelen Vaniköy Camii’nin yeniden ibadete açılması töreninde İstanbul’u yeniden kazanmak için herkesi çaba göstermeye çağırdı.

Kalyon Vakfı tarafından yaklaşık 2,5 yıl süren restorasyon çalışmaları tamamlanan Vaniköy Camii, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle yeniden ibadete açıldı. Cuma namazını da burada kılan Erdoğan’a Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Davut Gül, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de eşlik etti.

Tarihi Vaniköy Camii’nin Üsküdar’ın sembol mekanlarından biri olduğunu söyleyen Erdoğan, “Boğazın incileri arasında yer alan 358 yıllık Vaniköy Camii, maalesef yangında çok ağır hasar görmüştü. Camimizin ahşap çatısı ile mahfil bölümü tamamen yanmış, hünkâr kasrının iç mekanları da kullanılamaz hale gelmişti. Bir Üsküdar sakini ve aşığı olarak bizim de yüreğimizi yakan bu yangın sonrasında malum çevreler hemen istismara başladılar. Buranın komple yıkılarak ranta açılacağını ifade ettiler. Akla, vicdana ve ahlaka sığmayan bir sürü tezvirat yaydılar. Her zaman yaptıkları gibi yalanlarla, çarpıtmalarla, bühtanlarla İstanbullu kardeşlerimizin zihnini bulandırmaya çalıştılar” dedi.

‘En uğrak yer’

Caminin içindeki kütüphanesiyle kısa sürede İstanbul’un en uğrak yerlerinden biri haline geleceğine inandığını ifade eden Erdoğan, “Restorasyon sonrası tekrar ibadete açtığımız Vaniköy Camii’nin ilçemize ve İstanbul’umuza hayırlı olmasını diliyorum. Bu muhteşem eserin, şehrimize kazandırılmasında emeği geçen işçisinden mimarına, mühendisinden ustasına sanatçısına kadar herkese teşekkür ediyorum. Caminin restorasyonunu gönüllü olarak üstlenen ve bu görevi en güzel şekilde yerine getiren Kalyon Vakfı’nı canı gönülden tebrik ediyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığımızı ilk günden itibaren projeyi sahiplendiği ve güçlü biçimde desteklediği için ayrıca kutluyorum” dedi.

‘Camiler tapu senedi’

“Camilerimizin hepsi birer ibadethane olmanın yanı sıra aynı zamanda bu toprakların ebediyen bize ait olduğunu gösteren tapu senetleridir” diyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Camiler bizim kimlik kartımız. Bizi binlerce yıllık şanlı mazimize bağlayan manevi köprülerimizdir. Ecdat yadigarı eserlerimizi korumayı, köklerimizi ve manevi bağlarımızı da muhafaza etmek bakımından gerekli görüyorum. İhya ettiğimiz her bir kültürel mirasımızla aynı zamanda geçmişten bugüne ve geleceğe sarsılmaz bir köprü kuruyoruz. Ayağa kaldırdığımız her eserimizde millet varlığımızı daha da güçlendirmiş oluyoruz. Aslına uygun şekilde yeniden hayata kattığımız tarihi binalarla İstanbul’la birlikte medeniyetimize de vefa borcumuzu ödüyoruz.”

İstanbul sevgisini birileri gibi sadece lafta bırakmadıklarını kaydeden Erdoğan şöyle devam etti: “İstanbul’un her metrekaresini eser, yatırım ve projelerimizle nakış nakış işleyerek samimiyetimizi gösteriyoruz. Bugüne kadar kaderine terk edilmiş ecdat yadigarı nice eseri ihya ettik. Bunlarla birlikte havalimanlarından raylı sistemlere, şehir hastanelerinden okullara, yollara, kültür merkezlerine kadar her alanda İstanbul’u hak ettiği yatırımlarla buluşturduk. Son 21 yılda İstanbul’a yaptığımız kamu yatırımlarının toplam tutarı güncel rakamlarla 812 milyar lirayı geçiyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kalyon Vakfı tarafından restore edilen Vaniköy Camii’nin ibadete açılış törenine katıldı.

Altın yıllar

Kendilerinden önce on yıllar boyunca ihmal edilen İstanbul’un 1994’ten itibaren altın yıllarını yaşadığını belirten Erdoğan, “Ancak İstanbul’un birkaç senedir, yerel hizmetler noktasında tekrar bir fetret devrine girdiğine üzülerek şahit oluyoruz. Önümüzdeki 9 ay süresinde hep birlikte çalışarak inşallah İstanbul’u içinde sürüklendiği bu Fetret Devri’nden hep beraber çıkartacağız” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir