GÜLDEN ÇOKTAN/İSTANBUL- İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, Bahçelievler’de bulunan İSTON’un Yapı Laboratuvarı’nda düzenlediği basın toplantısında, binalarının durumunu öğrenmek isteyenlerin ne yapması gerektiğini ve deprem risk analizinin İBB tarafından nasıl yapıldığını anlattı. Binalarında risk analizi yaptırmak isteyenlerin, “binatespiti.ibb.istanbul” sitesi üzerinden başvurularını yapması gerekiyor. Hızlı bina taramaları ücretsiz olarak yapılıyor.
50 bin kişi risk altında
Yaşanan deprem felaketi sonrası yoğun bir başvuru yağmuruna tutulduklarını söyleyen Gökçe, “İBB 2019 yılından bu yana hızlı bina taraması adı altında İTÜ akademisyenleriyle birlikte yürüttüğü bir bilimsel analiz çalışması yapıyor. İBB, 3.5 yılda hızlı tarama için 107 bin binaya gitti ve sadece 29 bin 700 binaya girebildi. Binaların yüzde 70’inden fazlası, İBB’nin binasının depreme mukavemeti yönünde bir hızlı tarama yapmasına müsade etmedi. Yüzde 30’a yakın kısmından analiz aldık. 318 binamız bu analize göre durduğu yerde çökebilir durumda. Bin 525 tane binamız da yüksek risk içeren binalar olarak kodlanmış vaziyette. 26 ilçeye dağılan 318 binada 10 binin üzerinde nüfus yaşıyor. Bin 525 riskli bina da hesaba katıldığında 40-50 bin kişiyi aşan insan riskli yapılarda yaşıyor” dedi.
Gökçe, “İstanbul haricinde yurtdışından, ülkemizin muhtelif kentlerinden binaların durum tespiti için başvuru aldık. 3,5 yılda 29 bin 700 civarında başvuru almışken son altı günde 40 bin 379 başvuru aldık. Bu sayı her dakikada artıyor. 3,5 yılda ulaştığımız rakamdan çok daha fazlasına altı günde ulaştık” dedi.
Her iki depremde 2000 yılından sonra yapılmış yeni binaların da yıkıldığını hatırlatan Gökçe, “2000 yılı sonrasında yapılan bina başvurularını bugüne kadar değerlendirmeye almamıştık. Çok kısa bir süre sonra 2000 sonrasındaki yapılara ilişkin de hızlı taramaya başlayacağız. Bugüne dek analizlerimiz yaklaşık 10 gün sürüyordu. Şu aşamada tabii sürecimiz bir miktar uzayacak. Çünkü çok yoğun ve zamana sıkışmış bir talep var. Biz de ekiplerimizi artırmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde hızlıca 50 ekiple sahaya çıkmış olacağız. Bir ekibimiz günde üç binayı inceleyebiliyor. Yaklaşık üç bin 500 binayı hemen incelemeye başlayacağız. Şu an ekiplerimizin önemli bir bölümü Gaziantep’te, Çevre Şehircilik Bakanlığı emrinde hasar tespit için görev yapıyor. Oradaki görevleri bitip İstanbul’a döndüklerinde ekip sayımızı yüze çıkaracağız. Talep stoğunu böyle eriteceğiz” şeklinde konuştu.
Kiracılar da başvurabilecek
Yapıların risk durumuna göre sınıflandırılacağını belirten Gökçe, “A grubu ve B grubu en kuvvetli, D ve E grubu da dayanımı en zayıf yapılar olarak kodlanıyor. 318 olarak açıkladığımız ilk rakam E sınıfı bile olmadığını tespit ettiğimiz herhangi bir mühendislik hizmeti görmemiş yapılar idi” dedi.
Hızlı taramada sadece mal sahipleri başvuru yapabiliyordu ancak Gökçe gelen talepler doğrultusunda kiracılardan da artık başvuru almaya başlayacaklarını belirtti.