İstanbul dahil 4 büyük şehirde su sıkıntısı var mı? Bakan Kirişci açıkladı

Bakan Kirişci’nin açıklamalarından satır başları şöyle:

“Biz sadece Yusufeli barajını yapmadık 62 baraj yaptık. İktidara geldiğimizde 276 baraj vardı bugün 992’ye çıktı. Biz 2002 yılında iktidara geldiğimizde 133 milyar metreküp su vardı. Bugün 186 milyar metreküpe geldi. Barajlar sayesinde yüzde 40’lık bir artış var. 

1 Ekim’den 24 Ocak’a kadar olan periyotta. Uzun yıllar otalaması diyoruz. Yüzde 44’lük bir yağış kaybı var. Bir önceki yıla göre yüzde 43.1’lik yağış ile ilgili zayıflığımız var. 

Yüzde 7.4 bir öndeki yıla göre bugün barajlarımızdaki depolarında doluk oranı daha fazla. Meteorolojik kuraklık var fakat tarımsal kuraklığa neden olacak su rezervlerimizle ilgili bir problemimiz yok. Su zengini değiliz ama su fakiri de değiliz. 

Biz Ak Deniz çanağındayız, yarı kurak bir coğrafyadayız, nüfusu artan, sanayileşen, ihracatını artıran bundan dolayı da su başta olmak üzere değişik girdilere ihtiyacı olan bir ülkeyiz. 

İÇME SUYUNDA SON DURUM NE? 

İki tane kritik şehrimiz var. Vatandaşlarımız endişelenmesinler çalışmalarımız devam ediyor. Bunlardan birisi Sivas’tı 4 Eylül barajımız var. Oradaki su seviyesinin oldukça düşük olmasından kaynaklı olarak bir süreç yaşandı. Ona takviye edeceğimiz bir başka barajın 1. etabını tamamladık. 2. etap hızla devam ediyor. Çalışmalar tamamlandığında sıkıntı giderilmiş olacak. 

İkinci il o da Uşak, Uşak’ta küçük göletler yaparak ve içme suyu entegre ederek çözüm sürecimiz ilerliyor. 

4 BÜYÜK ŞEHİRDE SU SIKINTISI VAR MI?

4 büyük şehre gelince orada daha önceden yapılan barajlarla İstanbullular sıkıntı yaşamıyorlarsa buna borçlular. Bu şu anlama gelmez İstanbul’un su sorunu olmayacak anlamına gelmez. Yeni projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. 

4 büyük şehrimizde geçen seneyi esas alacak olursak yüzde 4.6 oranında daha az su mevcut. 7.4 ortalamada fazla var dedim ama onların içerisinde 424 baraj var bunların içerisinde bir kısmı içme suyu, bir kısmı tarımsal sulamalar için. Buradaki 4.6 oranında suyumuzun az olduğunu kesinlikle bilmemiz gerekiyor. 

Uşak ve Sivas’ı söyledim maalesef 16 daha il var. Bunların içme suyu anlamında tasarruflu hareket etmesi gerekiyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir