İsrail, Han Yunus’ta binaları bombaladı


AA

İsrail savaş uçakları, Han Yunus’u vuruyor.

İsrail’in saldırıları sonucu bölgedeki birçok bina ise yıkıldı. Olay yerinden dumanlar yükselirken, can kayı ve yaralanmaya ilişkin ise henüz bilgi verilmedi.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya hesabından yeni bir harita paylaşarak Deyr el-Belah kentinin doğusundaki bölgelerin yanı sıra Han Yunus’a bağlı El-Karara, El-Mevasi, Cela, Hamed ve Nasr bölgelerinin de boşaltılmasını istedi.

2012 YILINDA YENİDEN İNŞA EDİLMİŞTİ

Adraee’nin paylaştığı haritada, İsrail’in “güvenli bölge” ilan ettiği ve yerinden edilen 1 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı Mevasi’nin bazı kısımlarının da yer alması dikkati çekti.

Katar Devleti’nin eski Emiri Şeyh Hamed bin Halife Al Sani’nin adını taşıyan ve 2 bin 500 dairenin yer aldığı Hamed Mahallesi, Gazze’nin yeniden imar programı kapsamında Doha’nın yaptığı 407 milyon dolarlık bağışın ardından 2012’de inşa edilmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, İsrailli yerleşimcilerin işgal altındaki Batı Şeria’da Cit köyüne düzenleyip bir Filistinliyi öldürdüğü, çok sayıda ev ve aracı ateşe verdiği saldırının “münferit” olmadığını kaydetti.

140’TAN FAZLA ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ

Shamdasani ve BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Michele Zaccheo, BM Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

Yerleşimcilerin Filistin köyü Cit’te gerçekleştirdiği saldırıda gerçekleşen ölümün münferit olmadığını belirten Shamdasani, “Bu, İsrail’in yerleşim politikasının ve hakim olan cezasızlık ikliminin doğrudan bir sonucuydu.” dedi.

Shamdasani, 7 Ekim 2023’ten bu yana Batı Şeria’da en az 609 Filistinli öldürüldüğünü, bunların arasında 140’tan fazla çocuğun olduğunu belirtti.

Bu öldürmelerin durması gerektiğini söyleyen Shamdasani, bunun çözümünün “faillerin hesap verebilirliği” olduğunu bildirdi.

Shamdasani, “(Batı Şeria’daki saldırılarla ilgili) Çok az soruşturma yapıldı. Bunlar bile kurbanlar ve aileleri için adaletle sonuçlanmadı. Bu konuda açıkça bir devlet sorumluluğu var.” diye konuştu.

“BAŞICA SORUMLULUK İŞGALCİ GÜÇLERDE”

Zaccheo, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın TBMM Genel Kurulunda Gazze’ye gitme kararını açıklamasına ilişkin soruya, BM’nin orada güvenlik sağlayabileceği fikrinin şu aşamada çok gerçekçi olmayacağını belirtti.

Gazze’deki istikrarsız güvenlik durumuyla ilgili olarak insani yardım çalışanlarından her gün raporlar aldıklarını söyleyen Zaccheo, “BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve BM ailesinin Gazze’deki güvenlik sorununun çok iyi farkında olduğunu ve işgal altındaki topraklarda güvenliği sağlamanın başlıca sorumluluğunun işgalci güçlerde olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

İşgal altındaki Batı Şeria’nın Kalkilya kentine bağlı Cit köyüne Yahudi yerleşimcilerin düzenlediği saldırıda bir Filistinli hayatını kaybetmiş, biri ağır yaralanmış ve Filistinlilere ait 4 ev ile 6 araç ateşe verilmişti.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığı 7 Ekim 2023’ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 7 Ekim’den beri İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 633 Filistinli hayatını kaybetti, yaklaşık 5 bin 400 Filistinli yaralandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir