‘İnternetteki hızı 4’e katlamalıyız’

 

HANİFE BAŞ – Türkiye’de internet hızlarının artması gerektiği belirtildi. İnternet servis sağlayıcısı Turknet’in Genel Müdürü Cem Çelebiler, Türkiye’de evlerde kullanılan internette ortalama hızın 25 megabit olduğunu anımsatarak, “Türkiye internet hızında son rapora göre dünyada 104’üncü sırada. Artık bu hızların artması lazım. Ortalama 100 megabit hızlara çıkılmalı. Türkiye dünyada internet hızında ilk 20’de olmayı hak ediyor” dedi.

Tüketim iç mekanda

Fiber internet altyapısının gelişmesinin Türkiye için kritik önemde olduğuna işaret eden Çelebiler, “Şu anda 24 milyon hanenin sadece 10 milyon hanesine fiber gitmiş durumda. Fiberleşme oranı üçte birlerde. Bu oran kısa sürede yüzde 50’lere, 80’lere çıkmalı. Fibere ulaşamayan katmadeğerli hizmetlerden yararlanamıyor. KOBİ’lerin iş yapması, e-ticarete açılması, startup’ların ve teknoparkların büyümesi için de hızlı internet çok önemli” diye konuştu.

Çelebiler, internette yüksek hızların düşük fiyatlara da satılması gerektiğine dikkat çekerek, “Biz bunu sektöre getirmeye çalışıyoruz. 1.000 megabit hızı 139 TL fiyata veriyoruz. Türkiye’de ortalama bir evde 9 cihaz var. Ev bireylerinin cep telefonları var, tablet, laptop, akıllı TV de katılınca ciddi rakam oluşuyor. Cep telefonlarında da ciddi oranda internet kullanımı, Wi-Fi’dan yapılıyor. Cepler mobil olsa da paketin bitmemesi adına büyük kullanımlar iç mekanlarda yapılıyor. İndirmeler, video izlemeler, diziler yüzde 90 iç mekanda. Aslında mobil trafiği tam mobilde değil sabit internet üzerinden. 4.5G’de Türkiye’de aylık ortalama mobil kullanım 8 gigabayt. Bizde aylık sabit kullanım 300 gigabayt” bilgisini verdi.

Altyapısını kuruyor

Cem Çelebiler, fiberde kendi altyapılarını kurduklarını ve başta İstanbul olmak üzere 25 şehre açıldıklarını da aktararak, şunları söyledi: “On yıldır bunun üzerinde çalışıyoruz. Fiber altyapımız 2 km’yi geçti. Biz daha çok yeni yerleşimler yerine fiberin zor gittiği şehir merkezlerini, ara mahalleleri odağımıza aldık. Son iki yılda 600 bin haneye homepass götürdük. Bu yılı bir milyonun üzerinde kapatmayı hedefliyoruz. 2024 yılına kadar da 4 milyon haneye homepass götüreceğiz. Ciddi şekilde yatırımlarımız sürüyor. Biz fiber internette yüksek hızları da düşük fiyata veriyoruz. 1.000 megabit hızı 199 TL’ye satıyoruz.”

Çelebiler, rakiplerin fiberde genelde yeni yerleşim yerlerini odaklarına aldıklarını ancak kendilerinin şehir merkezlerinde eski mahallelerde daha yoğun çalışmalar yaptığını da ifade ederek, İstanbul’da Kadıköy, Beşiktaş, Bahçelievler gibi eski yerleşim yerlerinde altyapı çalışmaları yaptıklarını belirtiyor.

Fiberde ortak altyapı zor

Türkiye’de fiberde ortak altyapı kullanımının da zor olduğunu dile getiren Çelebiler, “Teoride güzel görünüyor ama uzun süredir söylenmesine karşın bir gelişme yaşanmadı. Dünyada da bu bakış hakimdi ancak artık değişti. Fiber artık daha hesaplı yöntemlerle döşenebiliyor. Firmaların boru paylaşımı da söz konusu. Birçok ülke artık rekabetçi olsun diye de bu izni üç, dört operatöre veriyor. Özel sektörün dinamik yapısı ve yatırım iştahı kullanılıyor” değerlendirmesini yaptı.

‘Dördüncü operatör oluruz’

Cem Çelebiler, olası bir 5G ihalesinde de dördüncü lisansın ortaya konması durumunda şartlara bağlı olarak Türkiye’nin dördüncü operatörü olabileceklerini açıkladı. Çelebiler, “Her modern mobil şebekenin kalbinde fiber var. Yüksek hızlı mobil deneyim vermek için baz istasyonuna kadar fiber gitmesi gerekiyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir